Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az OVF közleménye (XI.26)

Tartalomfelelős: Pászthory Róbert, informatikus

2013. november 24., vasárnap 14:40

Letették a Komáromot, Almásfüzitőt és térségét védő gátrendszer alapkövét csütörtökön a komáromi Rákóczi rakparton, a hétmilliárd forintból épülő létesítmény 29 ezer embert véd az árvizektől.

Az alapkő letétele előtt Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. A kormányfő a közelmúlt katasztrófáit számba véve, a legutóbbi árvíz mellett megemlítette a kolontári vörösiszapömlést, a beregi és a borsodi árvizeket, amelyek után újjáépítették az érintett területeket. "Mindenki más tanulságot von le a történtekből. Én egyetlen tanulságot vonok le, nekünk ne mondják, hogy valami lehetetlen" - jelentette ki.

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgatóhelyettese elmondta, a munkálatok során összesen 14 kilométert meghaladó hosszúságú, egybefüggő gátrendszer alakul ki 2015 augusztusára, amelynek védelmi képessége a korábbi 35 százalékról 100 százalékra emelkedik. A hét milliárd forintot meghaladó költségű beruházás legjelentősebb eleme a Bécs-Budapest vasútvonal árvíz-mentesítése, ennek érdekében közel öt kilométer hosszú új töltést építenek. Itt korábban árvizek esetén az óránként 160 kilométeres sebességű vasútforgalmat akár 20 kilométeresre kellett korlátozni, esetenként teljes vágányzárat kellett elrendelni.

A töltések megerősítése során közel hatszázezer köbméter anyagot építenek be, felújítják a védelmi szakaszhoz kapcsolódó Concó patak torkolati szakaszának, valamint az ácsi Duna-mellékág árvízvédelmi létesítményeit és gátőrtelepeit. A belterületi töltések fejlesztése során Komáromban a vasútállomás előtt árvízvédelmi fallal és burkolattal is kiegészül a létesítmény.

Forrás: MTI

 

Utolsó módosítás: 2013. november 25., hétfő 01:07, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat