Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

OVF részvétel az OPTAIN projekt varsói plenáris közgyűlésén (2021.09.27-2021.10.01.)

Tartalomfelelős: Somogyi Edina, kiemelt műszaki referens

2021. október 26., kedd 09:46

2020. szeptember 1-én vette kezdetét a mintegy 5 évig tartó OPTAIN elnevezésű Horizont 2020 nemzetközi, kutatási és innovációs projekt, melynek célja a víz- és tápanyag-visszatartást elősegítő intézkedések optimalizációja a mezőgazdasági hasznosítású kisvízgyűjtőkön. A pályázatban az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint konzorciumi partner, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézet (TAKI) szakmai partnereként vesz részt. Az OVF-ben a Belvízvédelmi és Öntözési Főosztály látja el a szakmai feladatokat.

2021. szeptember 27. és 2021. október 1. között plenáris közgyűlés megrendezésére került sor Varsóban, ahol - a járványügyi helyzet enyhülésének köszönhetően – az online jelenlét mellett már lehetőség nyílt a projektben résztvevő országok képviselőinek személyes találkozására is. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, ahogyan a projekt feladatai során is, Molnár Péter és Somogyi Edina képviselte.

csoportkep-a-plenaris-kozgyules-resztvevoirol

 Csoportkép a plenáris közgyűlés résztvevőiről

A projektben szereplő 14 mintaterület közül Magyarország területén 4 helyezkedik el. Az OVF csak a Kebele patak vízgyűjtőjén végzett vizsgálatokért felelős, (mely határvízi jellegénél fogva, részben Szlovéniában, részben Magyarországon helyezkedik el), a többi mintaterület esetében (Felső-Válicka, Csorsza és Tetves patakok vízgyűjtőterületei) az ATK-TAKI munkatársai az illetékesek.

Az első három napon a plenáris közgyűlés helyszíne az SGGW Water Center volt, ahol előadások formájában bemutatásra került az egyes munkacsoportok elmúlt évi előrehaladása, valamint az elkövetkező időszak várható feladatai. Az első nap (09.27.) a Mintaterületek és a többszereplős szemlélet összehangolása (WP1) és az Intézkedések és indikátorok (WP2) munkacsoportok mutatkoztak be. A munkacsoportok vezetői összefoglalták a többszereplős referenciacsoportok (MARG) találkozóinak tapasztalatait, az NSWRM (természetes vízvisszatartó) intézkedésekhez szükséges megfelelő indikátorok kiválasztásának problémakörét, valamint az NSWRM intézkedések kiválasztásának és dokumentálásának folyamatát.

optain-gyules-2-kep

 A plenáris közgyűlés helyszíne az SGGW Water Center Varsóban

A második nap (09.28.) meghatározó témája a modellezés volt. Ekkor a Modellezési adatok lekérdezése és megoldások az adathiány leküzdésére (WP3), az NSWRM integrált értékelése (WP4) és az NSWRM alkalmazásának optimalizálása (WP5) munkacsoportok feladatköreiről zajlott a konzultáció.

Az előadássorozat záró napján (09.29.) a Szakpolitikai ajánlás (WP6) és az Ismeretterjesztés, kommunikáció és online oktatási környezet (WP7) munkacsoportok is sorra kerültek, valamint beszámolót hallhattunk a projektmenedzsment feladatairól is. Lényeges előrelépésnek számít, hogy az ATK-TAKI munkatársaival együttműködve a magyarországi mintaterületekre elkészítettük az egyes NSWRM intézkedésekhez a szakpolitikai elemzést, amelyben részletesen bemutatásra került, hogy a kiválasztott intézkedéseket a hazai jogszabályok hogyan szabályozzák, valamint ezek hogyan illeszkednek az EU-s irányelvekhez.

Mind a három napon sor került úgynevezett „World café” megbeszélésekre, amikor kis létszámú, és a mintaterületekre fókuszáló, tematikus üléseken alaposabban megvitatásra kerültek az egyes témakörök és lehetőség nyílt a felmerülő kérdések megtárgyalására is. Emellett a 14 mintaterület szemléltetésére virtuális poszterek készültek, amelyek bemutatása folyamatosan zajlott.

word-cafe-megbeszeles

 „World café” megbeszélés

A plenáris közgyűlés hivatalos részének lezárása után a következő nap (09.30) a lengyelországi mintaterület (Upper Zglowiaczka) bejárása következett. A mintaterületen több jellemző helyszínt is bemutattak. Többek között meglátogattunk egy a mintaterületen húzódó csatornát, monitoring állomást, öntözéses gazdálkodást bemutató területet, eróziónak kitett mezőgazdasági területet valamint egy agroturizmussal foglalkozó farmot.

optain-gyules-3-kep

 A lengyelországi mintaterület bejárásának helyszínei

Pénteken (10.01.) a hazautazás előtt még egy időutazást is tehettünk, ugyanis meglátogattunk egy vidéki szabadtéri múzeumot (Skansen in Kłóbka), ahol a helyi, 18-19. századi lengyel építészeti és kulturális hagyományokkal ismerkedhettünk meg.

a-szabadteri-muzeum

 A szabadtéri múzeum (Skansen in Kłóbka) meglátogatása

Összességében egy mozgalmas és sűrű programon vehettünk részt, ahol hasznos információkkal gazdagodtunk az OPTAIN projekt munkacsoportjainak munkájáról. Lehetőségünk volt tisztázni az eddigi és az előttünk álló feladatok részleteit. Az elkövetkező pár hónap egyik fontos feladata lesz, hogy a mintaterületen az érintett szereplőkkel kérdőíves felmérést készítsünk a szakpolitikai intézkedésekről, valamint még az idei évben tervezünk egy kisebb találkozót a Kebele mintaterület jobb megismerése érdekében. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a jövő évben megrendezésre kerülő plenáris közgyűlés helyszíne Magyarország lesz.

Molnár Péter és Somogyi Edina

Utolsó módosítás: 2021. október 26., kedd 09:51, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat