Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az Országos Műszaki Irányító Törzs befejezte működését

Tartalomfelelős: Alkonyi Zsófia Dr., osztályvezető

2014. május 22., csütörtök 15:14

Az elmúlt héten kialakult dunai árhullám tetőzése az alsó szakaszokon is bekövetkezett, az I. fokú készültség szintje alatti vízállással. Folyóink már mindenhol apadnak.

1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtőjének időjárását anticiklonális hatások határozták meg, jelentős csapadék sehol sem hullott.

A legfrissebb előrejelzések alapján a hétvégén egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az időjárás, emiatt a következő időszakban erőteljes gomolyfelhő-képződésből eleinte főként nyugaton, később többfelé várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége a következő néhány napban területi átlagban várhatóan sehol sem lesz számottevő.

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ ÁRVIZI HELYZET

Jelenleg 128,2 km hosszban van árvízvédelmi készültség, ebből

II. fokú készültséget tartunk fenn összesen 36,2 km hosszban

a Lajta mentén

I. fokú készültséget tartunk fenn összesen 92 km hosszban

a Répce árapasztón, a Rábán és a Hernádon

Azokon a töltésszakaszokon, ahol helyreállítási munkák folynak, ott úgynevezett pontszerű, III. fokú védekezést rendelnek el a vízügyi szakemberek és ezt addig tartják fent, amíg ezeken a területeken az árvízi biztonság visszaállítása érdekében szükséges beavatkozásokat el nem végzik.

A mostani árhullám után a Hernád, a Rába és a Lajta mentén folynak ilyen munkák.

A Dunán a múlt héten kialakult árhullám elhagyta a folyó hazai alsó szakaszát is. Baján szerdán napközben 672 cm-es, Mohácson pedig csütörtök hajnalban 667 cm-es vízállással következett be a tetőzés, az I fok szintje alatt. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzését követően mindenhol apadás várható.

A Sajón és a Hernádon a teljes szakaszon folytatódik az apadás. A Hernád vízszintje Gesztelynél ezekben az órákban az I. fok szintje alá fog süllyedni

A Sajón a folyamatos apadás következtében már minden vízmércén fokozat alatti vízállásokat regisztrálnak.

A Hernádon Hidasnémetinél a vasárnapi tetőzés óta gyors ütemben zajlik az apadás. A folyó kedden délután Gesztelynél is tetőzött 400 cm-es értékkel. A rendkívül gyors apadás következtében ma reggel 8 órakor már csak az I. fok szintjét épp meghaladó 252 cm-es vízállást észleltek.

A Bodrogon az I. fok szintje alatt maradnak a vízállások.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) a következő napokban nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása.

3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

A vízügyi igazgatóságok munkatársai továbbra is folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az előrejelzéseket és fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot tartanak fenn az árvízvédelmi vonalakon. Az árhullám által okozott károk előzetes felmérése és a szükséges beavatkozások műszaki meghatározása minden érintett szakaszon megtörtént. A Lajta térségében a kiépített védműveket elkezdték bontani a szakemberek.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2014. május 23.

Utolsó módosítás: 2014. május 24., szombat 15:22, Pászthory Róbert
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat