Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 2017.12.20.

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2017. december 20., szerda 12:29

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG- Tájékoztató 2017.12.20.

Hidrológia

A Kárpát-medence jelenleg egy anticiklon peremén helyezkedik el, miközben a magasban északkelet felől szerdán egy hideg légörvény is megközelíti az országot. Néhány órás napsütés csak a középső országrészen lesz, míg másutt felhősebb idő valószínű és hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat.

December második fele a Tisza vízgyűjtő területén sokfelé igen csapadékosnak bizonyult. A legnagyobb mennyiségeket a vasárnap reggelt megelőző 48 órában észlelték, elsősorban a Kárpátalján, a Tiszabecs feletti vízgyűjtőn a két nap alatt 55 mm (ezen belül a Tarac vízrendszerén 95 mm) esett. Jelenleg mindenhol fagypont alatti hőmérsékleteket észlelnek, és várhatóan napközben is a negatív értékek lesznek az uralkodóak.  A következő napokban a Tiszán és mellékfolyói vízgyűjtőjén említésre méltó mennyiségű folyékony halmazállapotú csapadék nem valószínű, a hőmérséklet döntően fagypont alatt várható.

1220

 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 

Az országban jelenleg 4 vízügyi igazgatóság területén van 645 km hosszon árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 68 km hosszon II. fokú, 577 km hosszon I. fokú.

Érintett vízfolyások: Bodrog, Csincse patak, Eger patak, Keleti-főcsatorna, Laskó patak, Lónyay főcsatorna, Ronyva patak, Sajó, Tisza.

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál 17-én az esti órákban tetőzött a II. fokú készültségi szintet (400 cm) meghaladó 425 cm-es vízállással, azóta lassú apadás észlelhető.

A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél 17-én délelőtt tetőzött a folyó jóval a készültségi szintek alatt.

A Kraszna árhulláma 18-án, a délelőtti órákban tetőzött Ágerdőmajornál 422 cm-es vízállással, az I. fokú készültségi szint (470 cm) alatt.

A Bodrog hosszan elnyúló árhulláma  Felsőbereckinél ma reggel a III. fokú szint (700 cm) körüli 698 cm-es vízszinttel tetőzött.  Sárospatak tetőzése pedig csütörtökön várható, a III. készültségi szinttől (650 cm) kevéssel elmaradó vízállással.

A Tiszán érkező árhullám Záhonynál tegnap este 18-22 óra között 552 cm-el (II. fokú szint 600 cm) tetőzött.  Az árhullám a mai napon várhatóan Dombrád térségében tetőzik szintén a II. fokú szint (650 cm) alatti értékkel. A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés nagy valószínűséggel a II. fokú készültségi szintet jelentő 700 cm-es érték körül szintén csütörtökre várható. Lejjebb, Tiszakeszig a II. fokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. A Fehér-Körös árhulláma Gyulánál készültségi szint alatti értékkel vonult le. Az árhullám ma reggel a Kettős-Körösön Doboz térségében tetőzik.

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

 

Árvizi készültségek:

12201

BELVÍZVÉDELEM

 

Jelenleg 8 VIZIG területén 45 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 30 szakaszon I. fok, 15 szakaszon pedig II. fok van érvényben. 192 db szivattyútelep van készültségben.

A tegnapi napon a belvízzel elöntött területek nagysága 20 900 ha volt, ebből 10 800 ha vetés/szántó. Az igazgatóságok 5,9 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 342 fő vett részt.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. december 20.

 

Utolsó módosítás: 2017. december 20., szerda 12:34, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat