Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Hogyan őrizhetnénk meg a legfőbb kincsünk egyikét, a Bolygót, melyen élünk?

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2021. december 16., csütörtök 09:24

Hogyan őrizhetnénk meg a legfőbb kincsünk egyikét, a Bolygót, melyen élünk?

Mit kellene tennünk ahhoz, hogy még hosszú ideig fennmaradjon legalább ez az állapot vagy épp javíthassunk rajta? Mit tehet a mindennapi ember?

Ezekre a kérdésekre adott választ a 2021. november 29. és december 5. között megrendezett Planet 2021 fenntarthatósági kiállítás és világtalálkozó.

planet_1

 

A Visegrádi országok közös, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye négy fő helyszínből állt.

A Világtalálkozóból (a Fenntarthatóság Univerzuma – Universe of Sustainability elnevezésű pavilonban került megrendezésre), a Fenntarthatósági Expóból (Fejlődés, harmóniában a természettel - Nature Friendly Development), a fenntarthatóságról szóló közönségprogramokból (A Te Bolygód – Your Planet) és a szintén a fenntarthatóságról szóló ifjúsági élményprogramból (A Jövő Hősei – Heroes of the Future).

Mindez a Hungexpo felújított pavilonjaiban kapott helyet. A Világtalálkozót a kétszintes, elegáns Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ „G” pavilonjában tartották.

 Az egy hetes program célja az volt, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók.

Világtalálkozó

planet_2

Fotó: Szabó Katalin, OVF

A nyitó beszédet Áder János, hazánk köztársasági elnöke tartotta.

planet_5

 

Áder János köztársasági elnök beszédét a kínai származású amerikai írótól Ken Liu idézettel kezdte: „Nem az számít, hogy mennyi időnk van, hanem hogy mit kezdünk vele.”

Ennek jegyében szervezték meg a több mint 100 országot vendégül látó eseményt, melynek célja, hogy a klímaváltozás mellett a fenyegető vízválságról, a biodiverzitás megőrzéséről körforgásos gazdaság megteremtésének feltételeiről tanácskozhassanak a résztvevők. Beszédében elmondta, hogy Magyarország azon 10 Európai Uniós tagországok egyike, amely 1990 óta több mint 32 %-kal csökkent a szén-dioxid kibocsájtás, miközben a GDP 64 %-kal nőtt. Ilyen országból csupán 21 van a Világon. Jelenlegi helyzet: az elmúlt 100 évben közel duplájára nőtt az erdővel borított területek nagysága. Beszédében feltette a kérdést, hogy mi lenne, ha csak a G20-ak, azaz a legfejlettebb országok, melyek a világ kibocsájtásának 80 %-áért felelnek, hasonló mutatóval rendelkeznének. A Bolygó 10.000 éve stabil klímáját 100 év alatt felborítottuk. A helyrehozáshoz 100-200 év kell. Folyamatosan szennyezzük a vizeket. A 8 millió állatból 1 millió veszélyeztetetté vált.  Az eddig kiapadhatatlannak tűnő természeti erőforrások végesek. Tudjuk, hogy a társadalmi biztonságunk és gazdasági fejlődésünk sikere, a természet megóvása nélkül nem lehetséges. Ma már kevés annak teljesítése, hogy „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”. Köztársasági elnök úr véleménye szerint sokkal inkább helytálló: „Cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan!” mondás.

Ezt az elvet igyekezte követni a Fenntarthatósági Expó, melyen a cégek a cselekvést választották.

Magyarország a közös cél elérése érdekében az utolsó szénbányáját 2025-2030. között bezárja. A kieső energiatermelést naperőmű, gázerőmű, valamint hulladékégetés révén kívánja biztosítani. Csak ez a döntés 10 %-kal fogja csökkenteni Magyarország szén-dioxid kibocsájtását. A szén-dioxid megkötésére pedig a mostani 22 %-ról 2050-re legalább 25 %-ra növeli erdőméreteinek nagyságát. Folytatódik a naperőmű kapacitás növelése (mostani 3.000 megawattról 2030-ra duplájára növelés a cél). 2030-ra lecserélésre kerülnek a városi közlekedésben használt buszok, elektromosokra. Cél az is, hogy 2030-ra a mostani 95 %-os szennyvíztisztítási arányt 100 %-ra növeljék és gondoskodjanak a szennyvíz újrahasznosításáról is. Idén került átadásra az 5 szomszédos országgal közösen létrehozott, közel 1 millió hektár területű Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátumot. A középiskolákban már most bevezetésre került a fenntartható fejlődés tantárgya.

Áder János köztársasági elnök beszédét, a bevezetőjében idézetteket módosítva, a következőkkel fejezte be: „Az is számít, hogy mennyi időnk van, de az még inkább, hogy mit kezdünk vele.”

A nyitóbeszédet a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökeinek köszöntője követte. A megnyitó részben kapott szót az ENSZ (Egyesült Nemzetek) főtitkára, az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development - Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) főtitkára és a Világbank magyarországi szervezetének elnöke is.

A megnyitóról készült felvételt megtekinthetik, illetve meghallgathatják a következő linken keresztül:https://app.planetbudapest.hu/events/998ac4d3-9d0b-4f89-a9bf-e5c187d5a5b3/stream

A Világtalálkozó további programjai a következő témákra épültek:

klímaváltozás: fenyegetés vagy lehetőség? energiabiztonság – nemzetközi stabilitás körforgásos gazdaság – zöld finanszírozás víz-, és élelmiszerbiztonság közlekedés és szállítás – a technikai ugrás kapujában városiasodás mesterséges intelligencia és digitalizáció a fenntarthatóság szolgálatában hulladékgazdálkodás – a hulladék nem szemét, hanem nyersanyag?

Fenntarthatósági Expó

A fenntarthatósági Expó arra irányult, hogy a magyar, szlovák, cseh és lengyel cégek, vállalatok bemutassák termékeiket, ötleteit a fenntartható élelmiszer, energia, vízellátás és közlekedés, városépítés és hulladékgazdálkodás terén, a mindennapi életünkben használható, innovatív és gyakorlati megoldásokat kínálva. Az Expón 185 cég állított ki, a legkisebb start-up-októl a legnagyobb vállalatokig, mintegy 20 ezer négyzetméteres területen.

Több mint egyharmaduk a visegrádi négyek (V4) államaiból érkezett. Bemutatják, hogy milyen előrelepések történtek Közép-Európában például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén.

planet_6

Az OVF standja (Fotó: OVF/ Regdánszki Tamara)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Expón önálló standdal képviseltette magát, ahol a vízügyi szakemberek rövid szakmai előadásokat, bemutatókat tartottak a hazai és nemzetközi delegációknak, érdeklődőknek, melyek nagy sikert arattak.

A szakmai ismertetők központi témája a vízminőség-védelem volt, ezen kívül azonban bemutatásra került az aszálymonitoring rendszer és a digitális vízgazdálkodás is. Az OVF standját 6 nap alatt, több mint 100-an látogatták meg, ezen belül 15 országból érkezett delegációnak az OVF szakértői külön szakmai körbevezetést is tartott.

planet_7

 Az OVF standján a Planet 2021-es stáb (balról jobbra: Regdánszki Tamara, Baranyás Anikó, Tóth Tamás, Siklós Gabriella – OVF munkatársai, Fehérváry István – Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság és Tóth Péter – Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa)

Az Expón előadásokkal is várták az érdeklődőket.

A további kiállítók listája.

Te Bolygód - Your Planet (fenntarthatóságról szóló közönségprogramok helyszíne)

A nagyközönségnek szóló Your Planet - Te Bolygód kiállítási szekcióban a kilátogató érdeklődők, családok 11 helyszín 64 installációján keresztül ismerkedhettek a fenntarthatósággal. A kiállítás interaktív és informatív élményelemekkel mutatta be, hogy milyen egyéni és összefogást igénylő lépések állnak előttünk annak érdekében, hogy bolygónkat a mai vagy a mainál jobb állapotban hagyjuk gyermekeinkre. A Your Planet - Te Bolygód interaktív ismeretterjesztő élményközpontban minden helyszín egy-egy témakört feszegetett, a válaszokat - vagy éppen új kérdéseket - pedig az interaktív kiállítástól kapták meg a látogatók, akik körbejárhatták, kipróbálhatták és elolvashatták a falakon, a berendezéseken lévő, vagy a digitális eszközök által adott információkat.

A Jövő Hősei – Heroes of the Future (Ifjúsági élményprogramok a fenntarthatóságról)

Ifjúsági élményprogram a Hungexpo E pavilonjában, 2021. november 30. és december 5. között az előzetes pályázaton kiválasztott iskolai osztályok által látogatható. A körülbelül hetvenöt perces, vezetett, csoportos fenntarthatósági élményprogramon való részvételen felül a 10-16 éves fiatalokból álló osztályoknak lehetőségük lesz a Your Planet fenntarthatósági közönségprogramok és egyéb kísérő események megtekintésére is.

 

Kétoldalú megbeszélések és delegációfogadások a Planet 2021 keretében

A Planet 2021 keretében az egyes országok, nemzetközi vízügyi szervezetek magas rangú képviselőinek lehetőségük volt a magyarországi partnerükkel kétoldalú megbeszéléseket folytatni. Így került sor az Országos Vízügyi Főigazgatóság felettes szervének, a Belügyminisztériumnak szervezésében és részvételével, az alábbi országokkal való tárgyalásokra:

Kirgizisztán, Bosznia- Hercegovina (Szerb Köztársaság entitás), ENSZ Gazdasági Bizottsága, Palesztina, Sierra Leone, Egyiptom, Algéria, Jemen, Szaúd-Arábiai Királyság, Kuba, Angola, Kenya, Uganda, Kambodzsa, Paraguay.

 A megbeszélések jó hangulatúak, eredményesek voltak, melyek a már meglévő vízügyi együttműködési megállapodásokat tovább erősítette, vagy épp, a Planet 2021 keretében került sor együttműködési megállapodás aláírására, vagy érdeklődést felkeltve, a jövőbeli együttműködés lehetőségét eredményezte.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság – a Belügyminisztérium felkérése alapján - két ország delegációját fogadta székházában; Sierra Leone és Palesztina delegációját.

Összefoglalva, a Planet 2021 elérte legfontosabb célkitűzését, hisz cselekvésre ösztönöz, a visszajelzések szerint ugyanis a látogatók nagy része a kiállítás hatására másként fogja szervezni mindennapjait - jelentette ki Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos 2021.12.05-én, vasárnap, a program zárónapján adott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy elérte a legfontosabb célját az egyhetes program.

Készítette: Szabó Katalin, Baranyás Anikó és Regdánszki Tamara közreműködésével, Országos Vízügyi Főigazgatóság

Forrás: Planet 2021, Portfólió, Híradó, Origó honlapja (MTI sajtóközlemény)

Utolsó módosítás: 2021. december 16., csütörtök 09:42, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat