Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Részvétel Magyarország Nemzeti Atlaszának szerkesztésében

Tartalomfelelős: Lábdy Jenő, műszaki főigazgató-helyettes

2016. június 27., hétfő 10:17

Részvétel Magyarország Nemzeti Atlaszának szerkesztésében

 

A nemzeti atlaszok Földünk minden országában, mindenhol és mindenkor a zászló, a címer és a himnusz mellett a nemzeti jelképek egyik legfontosabbika kormányzati támogatással és a tudomány képviselőinek (elsősorban a tudományos akadémiáknak) a kezdeményezése alapján, széles körű nemzeti összefogással valósultak meg.

Magyarország nemzeti atlasza legutóbbi kiadása 1989-ben készült el és jelent meg. Az elmúlt negyed század során a természeti környezetben, az ország gazdasági és társadalmi állapotában bekövetkezett változások korszerű szemlélettel, módszerekkel és eszközökkel történő bemutatására 2012 őszén az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének koordinálásával, az ELTE TTK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének – mint stratégiai partner – közreműködésével megkezdődött a nemzeti atlasz új kiadásának szerkesztése.

A kiadvány hagyományos (nyomtatott) és elektronikus (DVD és webes) változatban is megjelenik.

Az MNA nyomtatott változata a tervek szerint négy önálló kötetben jelenik meg. Az egyes kötetetek tervezett címe és témaköre: Természeti környezet; Társadalom; A magyar állam és helye a világban; Gazdaság.

A Természeti környezet kötet Vizek fejezetének szerkesztését az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és vízrajzi Főosztálya – társfőosztályok és egyes külső szakintézmények bevonásával – koordinálja. A Vizek fejezet – ami felszíni és felszíni és felszín alatti vízkészleteink mennyiségi és minőségi bemutatásával foglalkozik – szerkesztése folyamatban van. A munka befejezése terveink szerint 2016 őszén várható.

 

Készítette: Varga György vízrajzi referens

Utolsó módosítás: 2016. június 27., hétfő 10:35, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat