Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2015.05.22

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2015. május 22., péntek 11:46

Meteorológia

Továbbra is a Duna, a Rába, a Lajta és a Mura vízgyűjtője felett lévő ciklon és a hozzátartozó hullámzó frontrendszer alakítja az időjárást. Hatására az elmúlt három napban gyakran hullott csapadék a térségben, kedden és szerdán intenzív, záporok, zivatarok formájában. A Mura és a Zala vízgyűjtő alsó szakaszán 20-25 mm. Összességében május 19-21-e között területi átlagban 15-25 mm csapadék hullott a Rába és a Mura vízgyűjtőn, a Zala vízgyűjtőn pedig 10-15 mm. Lokálisan többfelé előfordultak nagyobb mennyiségek, 30-40 mm, helyenként 50 mm feletti értékek is.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra, a jövő hét végéig további jelentős mennyiségre egyelőre sehol nincs kilátás. Vasárnap reggelig a Duna részvízgyűjtői közül a Traun-Enns területén és a Bécsi medencében területi átlagban 25-40 mm körüli csapadék valószínű. A Rába-Répce és a Lajta területén a ma déli óráktól várható tartós csapadékhullás. A lehulló mennyiség területi átlaga vasárnap reggelig elérheti a 30-35 mm-t.

A Rába vízgyűjtőn 35-45 mm várható, de a déli részen részvízgyűjtőn akár 50 mm is előfordulhat. A Zala vízgyűjtőn 30-35 mm csapadék valószínű területi átlagban.

A Mura vízgyűjtő felső szakaszán 35-45 mm, a Graz alatti vízgyűjtőrészen 35-50 mm, míg a szlovén, horvát térség egy részén 80 mm csapadék is lehullhat.

 

Hidrológiai előrejelzés

A csapadék hatására a Duna ausztriai szakaszán kisebb áradás kezdődött, amely tegnap délután megállt. Az osztrák előrejelzés szerint a holnapi nap folyamán tovább árad a folyó.  Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon hétfőre megközelítheti az I. fokú készültség szintjét. A Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedések alakultak ki, jelentősebb áradás a pénteki és szombati csapadék hatására alakulhat ki. A Lajta felső szakaszán is csak a ma kezdődő csapadékhullás hatására indulhat meg az áradás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a vízállás Mosonmagyaróvárnál vasárnapra elérheti az I. fokú készültségi szintet.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében I. fokozatot (270 cm) akár meghaladó tetőzés várható, Körmendnél II. fokozatot (380 cm) elérő árhullám is kialakulhat. A Rába sárvári szelvényében még gyengén árad a folyó, a vízállásváltozás 1m-en belüli lesz a korábbi csapadékok hatására. A talaj telítettsége az elmúlt napokon hullott csapadék miatt megnövekedett

A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjén szombaton záporokra kell számítani, a mostani helyzetekben a kisebb vízgyűjtőkön is jelentős csapadék hullhat, ez pedig a kisebb vízfolyásokon akár jelentős vízszintemelkedést okozhat.

A Zala folyón kialakuló árhullám előreláthatólag Zalaapátinál fokozat alatt tetőzik.

A Mura vízgyűjtőn a jelenlegi csapadék előrejelzések alapján akár II. fokot (380 cm) megközelítő árhullám is kialakulhat. A tetőzés 26-án, kedden várható.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 22.

Utolsó módosítás: 2015. május 22., péntek 13:54, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat