Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Közlemény - Balaton mederkotrás

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2020. július 24., péntek 11:50

Újabb kotróhajó állt munkába Balatongyörökön

Közlemény

 

 

Budapest, 2020. 07. 24.Csütörtökön Balatongyörökön vízre tették a mederkotrásban résztvevő második lepelkotrót is. A Balatoni Kis Kotró (BKK) a múlt csütörtök óta ott dolgozó Góliát kotróhajó és a hozzá csatlakozó géplánc munkáját egészíti ki, amely egy hét alatt 302 m3 zagyot távolított el a mederből. A rendkívül gyorsasággal csatasorba állított eszközpark a vízminőségi havária megelőzése céljából dolgozik az üledékanyag eltávolításán a Balaton nyugati medencéjében mindaddig, amíg a szakemberek szükségesnek ítélik.

 

A Balaton nyugati medencéjében az elmúlt két hétben mért, a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-a szintekre azonnal reagált az Országos Vízügyi Főigazgatóság: július 16-án III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

Ennek keretében július 20-án a Góliát lepelkotró, valamint a hozzá csatlakozó géplánc megkezdte a foszforban dús üledékanyag eltávolítását a balatongyöröki móló melletti területen. A géplánc naponta csaknem 60-100m3 úgynevezett „zagyot” emel ki oly módon, hogy egy kisméretű úszó munkaeszköz 20 cm-es vastagságban felszívja az iszapot a mederből, víz alatti csövön eljuttatja a Góliát hajóra, ahol sűrítik, majd uszályra rakják. A fennmaradó anyagot az uszály egy elevátorhoz szállítja, ami csővezetéken keresztül a györöki zagytérre nyomja azt, hogy ott kiszáradjon, és később hasznosítható legyen, például bányafeltöltésre, talajjavításra.

 

A most vízre tett Balatoni Kis Kotró - a Góliáthoz hasonlóan - 20 cm-es rétegben kotorja majd le az iszapot. A napokban ugyanakkor egy további eszköz, az IMS-7012-Hp hidromechanizációs mélységi kotró is megérkezik kisebb társaihoz, amely már 1 m-es vastagságban képes eltávolítani az üledékanyagot a mederből. A végterméket a hajókról a zagytérre juttató, csaknem 1 km-es csővezeték kiépítése már zajlik.

 

A kitermelt anyag elhelyezéséhez elengedhetetlen a balatongyöröki zagytér előkészítése, ami a zagykazetták részleges megtisztítását igényli az elmúlt 30 évben elburjánzott cserjés és erdős növényzettől. Mindez a szükséges kormányhivatali engedélyek birtokában történik.

 

A Balaton mederkotrása mindaddig folytatódik, amíg azt a szakemberek a monitoring eredmények alapján indokoltnak tartják. A munkák gyorsaságára azonban jelentős hatással van az időjárás, mivel az erős szél akadályozhatja a kotrást.

A munkálatok a strandok használatát nem befolyásolják. A víz fürdőzésre alkalmasságát pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ és területi kirendeltségei vizsgálják és minősítik.

 

A Vízügy mederkotrási munkálatairól az alábbi linken augusztus 31-ig érhető el mozgóképes anyag szabad felhasználásra.

https://nff.vizugy.hu/download/index.html#download?dk=592bd9c9638baca37db6ad554327b928

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság

 

További Információ: sajto@ovf.hu

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 15:41, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat