Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Sajtóközlemény 2018. október 18.

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2018. október 18., csütörtök 11:19

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

 TÁJÉKOZTATÓ A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN VÁRHATÓ ALACSONY VÍZÁLLÁSOKRÓL

2018. október 18.

 

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárásának következtében folyóinkon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki. Ennek eredményeként a Dunán a víz szintje a Komáromtól kezdődő szakaszon alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket, mindenhol rekordok születtek. (lsd. 1.táblázat 10.18. 10 óra) Budapesten az új rekord 41 cm, ezt a tegnapi napon mérték.

A legfrissebb, 2018. október 18. reggeli, meteorológiai előrejelzés szerint folytatódik a csapadékszegény időjárás, majd a jövő hét közepén a Duna lefolyásképződés szempontjából jelentős részvízgyűjtőin (Inn, Traun, Enns) jelentősebb mennyiségű (20-25 mm) csapadék várható. A következő napokban így a vízszintek a jelenlegi alacsony szinten való stagnálása, majd a várható csapadék hatására a jövő hét második felében néhány centiméteres emelkedése valószínűsíthető.

A Tiszán a rekordok megdőlésének kisebb a valószínűsége, de a Szamoson, a Sajón, és a Hernádon, az eddigi legalacsonyabb értékeket csak kismértékben felülmúló vízállásokat észlelnek. Az előrejelzés szerint számottevő mennyiségű csapadék az elkövetkező néhány napban a Tisza részvízgyűjtőin sem várható. Kisebb (5 mm) mennyiségű csapadék várható a hét végén, melynek hatására néhány centiméteres emelkedés valószínű, majd újabb jelentősebb mennyiségű csapadékra a jövő hét közepén van kilátás, amely újabb vízszintemelkedést okoz a jövő hét második felében.

lkv

1. táblázat

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2018. október 18.

Utolsó módosítás: 2018. október 18., csütörtök 12:41, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat