Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Még mindig megfeszített munkában a vízügyesek

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2020. december 18., péntek 11:12

Budapest, 2020.12.17.A már leszivattyúzott szennyező anyagból mintegy 6500 litert elszállítottak csütörtökön a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről. Munkába állt egy speciális kotrógép, amely nagy távolságról is ki tudja emelni a levágott, olajos vízinövényzetet és a szennyezett iszapot. A szakemberek újabb talajmintát is vettek a szennyezés mértékének laboratóriumi vizsgálatához.  A kármentesítésre alkalmas állapot elérése után a terület helyreállítása évekig eltart majd.

Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán a Közép-Duna-völgyi (KDVVIZIG, Budapest), az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF, Budapest) koordinálásával. A munkálatok a korábbi napokban bemutatott technológiával és az előírások betartásával zajlanak.

December 17-én, csütörtökön folytatódott az ideiglenes kármentesítő út kiépítése. A már biztosított szakaszon munkába állt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kotrója, mely nagy távolságról is ki tudja emelni a szennyezett anyagokat. Feladata a már levágott, olajos vízinövényzet és a szennyezett iszap eltávolítása. A beavatkozásokat a munkagép csak a szükséges mértéig végzi, kiemelt figyelemmel arra, hogy a szennyezés a lehatárolt területről ne jusson ki. Ezt egyébként mindvégig sikerült megakadályozni.

A vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével még mindig zajlik az olajszármazékok eltávolítása a víz felszínéről. A már leszivattyúzott mennyiségből mintegy 6500 litert egy szakcég elszállított a helyszínről.

A szakemberek mintát vettek a talajból. Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

Csütörtökön megtekintette a kárelhárítási munkákat Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Rácz András államtitkár, és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a kárelhárítási munkák befejezésével a terület a kármentesítésre alkalmas állapotba kerül ugyan, de ez még egy esztétikailag még kifogásolható állapotot, „munkaterületet” jelent. Kérjük mindenki megértését és türelmét, hiszen ahogy korábban is jeleztük, a szennyezés előtti állapot elérése még évekig eltart!

psx_20201218_123349 psx_20201218_122741Fotó: OVF/ Romet Róbert

 

Utolsó módosítás: 2020. december 18., péntek 13:51, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat