Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Már hat munkagéppel folyik a kárelhárítás Szigetszentmiklóson

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2020. december 21., hétfő 08:33

Budapest, 2020.12.19. – A vízügy hat munkagéppel dolgozik folyamatosan a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán. A káros anyag továbbterjedésének még biztosabb megakadályozásához pénteken úgynevezett Tausz típusú merülőfalat is kihelyeztek a kollégáink a korábbi felfújható eszköz elé. Zajlik az eltávolított anyagok elszállítása is: eddig mintegy 29 760 kg olajos vizinövényzetet és iszapot vittek el a megbízott szakemberek.

December 18-án, pénteken a korábban bemutatott technológiával, az előírások betartása mellett folytatódtak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárítási munkái a Közép-Duna-völgyi (KDVVIZIG, Budapest), az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársainak részvételével, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF, Budapest) koordinálásával.

A munkaterületen összesen hat munkagép dolgozik folyamatosan: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű a szennyezett növényzet eltávolításán, két gumihevederes kiskotró az ideiglenes út kiépítésén, valamint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság nagy kotrója, mely nagy távolságból tudja eltávolítani a szennyezett anyagokat. Az összegyűjtött olajos vizinövényzet és szennyezett iszap elszállítása is megkezdődött: eddig mintegy 29 760 kilogrammot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.

A vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével pénteken csaknem 3000 liternyi anyagot távolítottak el munkatársaink a víz felszínéről. Továbbra is elsődleges szempont, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe. Ezt ezidáig sikerült is megakadályozni, és kollégáink folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet, de a nagyobb biztonság érdekében a felfújható merülőfal elé még egy további, úgynevezett T-típusú merülőfalat is kihelyeztek.

Erőfeszítéseinkhez továbbra is szakmai segítséget nyújtanak a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakemberei, a rendőrség pedig az érintett terület lezárását, valamint a gépjárműforgalom irányítását biztosítja. Valamennyiüknek köszönet érte!

Végezetül ismételten szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy a most zajló, elsődleges kárelhárítási munkák befejezésével az érintett terület egyelőre csak a kármentesítés megkezdésére alkalmas, ám esztétikailag kifogásolható állapotba kerül. A szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség. Kérjük mindenki megértését és türelmét!

Utolsó módosítás: 2020. december 21., hétfő 08:45, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat