Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Táj Nemzetközi Napja

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. november 21., csütörtök 09:05

Nagy sikere volt „A Táj Nemzetközi Napja” alkalmából szervezett rendezvényeknek

 

„A Táj Nemzetközi Napja” az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezményhez kapcsolódó évente megrendezésre kerülő esemény, amelyhez idén a vízügyi ágazat is csatlakozott. A rendezvények sikerességét a résztvevők lelkesedése mutatta.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Velencei-tavon hajózás keretében kezdeményezett iskolásoknak beszélgetést, interaktív játékot. Bemutatták a Velencei-tó érdekességeit, mely során kitértek vízminőségre, a tó növény-, és állatvilágára, illetve a vízpótlás lehetőségeire is. A jelenleg zajló velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkák megmutatása is a program részét képezte. A Fehérvár Televízió negyed órás összefoglalót készített a programról, amelyet az érdeklődők megtekinthetnek a következő linken:

Esti Mérleg 19.10.16

Az Észak-magyarországi és Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság közös rendezvény keretében mutatta be, hogy a Tiszalöki Vízlépcső és a Keleti-főcsatorna miként szolgája az alföldi táj vízzel való ellátását, kitérve a műszaki létesítmények rekonstrukciós munkálataira. A célközönség műszaki szakgimnáziumok tanulói voltak, akik aktívan kérdeztek a szakemberektől. A program a Tiszalöki Arborétumban őshonos fajokat bemutató sétával zárult.

Taj_nemzetkozi1

A „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú KEHOP-1.3.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt kisbodaki lakossági fórumával csatlakozott az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2019. november 13-án a Táj Nemzetközi Napja programsorozathoz. A projekt fő célkitűzése a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének fejlesztése, valamint a Duna főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítása.

A rendezvény célja az volt, hogy a beruházásban közvetlenül érintett lakosság és civil szervezetek számára bemutassa a projekt műszaki tartalmát és jelentőségét, kiemelve a Kisbodak térségében aktuálisan folyó fejlesztési munkákat: a Szent Kristóf híd és vízszintszabályzó műtárgy pályaszerkezetének megemelését és új hídnyílás kiépítését, valamint árapasztó vápa kialakítását a híd bal partján, a Spelláki töltőbukó átalakítását, a Feneketlen-tó vízpótlásának megoldását, az Ilonai-csatorna vízellátásának javítását, illetve a Félholdaki-Duna-ág és az Öregszigeti-tó vízpótlási feltételeinek a javítását. A projektről további információ olvasható a  http://felsodunaprojekt.ovf.hu/ oldalon.

Taj_nemzetkozi2

Az esztergomi Duna Múzeum a Táj Nemzetközi Napján nyitott kapukkal fogadta látogatóit. A múzeum épülete 1976 óta a vízügy tulajdona, első kiállítása 1980-ban nyílt meg „A Duna és a magyar vízgazdálkodás története” címmel. A tárlatot 2001-ben váltotta fel a VÍZ-IDŐ című új kiállítás, mely 2018 tavaszáig fogadta a látogatókat.

A jelenlegi, harmadik állandó kiállítás 2019. október 11-én nyílt meg „Vízeum” néven. A 21. századi elvárásoknak megfelelően modern formában, számos interaktív elem felvonultatásával gyerekeknek és felnőtteknek is élvezhetően mutatja be a vízügyet, külön kitérve többek között a hajózásra, öntözésre, ár- és belvízvédelemre stb. A gyerekek játékos kérdőívvel járhatják be a kiállítást, míg a felnőttek például a víz nélküli úszásoktatás rejtelmeit tanulmányozhatják:
Úszás Otthon

Utolsó módosítás: 2020. október 07., szerda 15:42, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat