Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájékoztatás árhullámról 2019.05.26

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. május 26., vasárnap 21:49

             

                                                  TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

 

Az országban jelenleg 587,8 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna Budapestnél délután tetőzik, a Tiszán Záhony alatt még árad a folyó.

 

Duna:

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám jelenleg Nagymaros térségében tetőzik. Budapestnél még jelentéktelen mértékű vízszintemelkedés várható, a tetőző érték elmarad az alsó rakpart szintjétől. A tetőzés a fővárosban 571 cm körüli vízállással ma, azaz vasárnap délután várható. Ez a vízszint közel 70-80 cm-el elmarad a 645 cm-es szinttől, amely az alsórakpart lezárását okozná.

A Budapest alatti szakaszokon a tetőző érték Bajánál közelíti meg vagy éri el az I. fokú készültségi szintet.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét első felében a folyón kialakuló árhullámokat erősen meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű eső valószínűsíthető. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén kialakuló újabb árhullám a jelenlegiből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra ráfutva a mostaninál magasabb, az I. fokú készültségi szinteket meghaladó, helyenként akár a II. fokú szinteket megközelítő, vagy meghaladó vízszintek kialakulásával járhat.

 

 

Tisza:

A Tisza árhulláma jelenleg Záhony térségében az I. fokú készültségi szintet meghaladó értékkel tetőzik. Tokajig a II. fokú szinteket megközelítő, lejjebb Kisköréig az I. fokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható. A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az I. fokú készültségi szinteket meghaladó tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani.

 

 

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 26.

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 26., vasárnap 21:51, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat