Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

TÁJÉKOZTATÓ 2016.02.26

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2016. február 26., péntek 11:25

TÁJÉKOZTATÓ
 

BELVÍZ


Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében 12 vízügyi igazgatóság területén 54 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 24 I. fok, 29 II. fok és 1 szakaszon pedig III. fokon védekeznek.

Területi elöntés 76 ezer hektáron alakult ki, amiből vetés és szántó 39 ezer hektár. A legnagyobb elöntést, 22 ezer hektárt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 229 db szivattyútelep üzemel naponta 10,7 millió m3 vizet átemelve.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 553 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Az elkövetkező 6 napban az ország legnagyobb részén 5-10 mm közötti, délkeleten ezt némileg meghaladó csapadékok várhatók.

ÁRVÍZ

Az elmúlt 24 órában többfelé volt csapadék a vízgyűjtőkön, de jelentősebb mennyiség (5-10 mm) csak kis területen, a Laborc és az Ung felső vízgyűjtőjén, nagyrészt hó formájában hullott. Ma Erdélyben hullhat számottevő csapadék, ezt követően pedig hétfőn valószínű sokfelé eső, amelynek mennyisége területi átlagban több vízgyűjtőn is elérheti az 5-10 mm-t.

A vízjárási helyzet a tegnapiakhoz képest alig változott, folytatódik a kialakult árhullámok lassú levonulása.

A Sajó végig apad, de legalsó torkolathoz közeli szakaszán továbbra is nagyon lassan csökkennek a vízszintek.

A Takta Taktaföldvárnál lassan apad, kevéssel a II. fokú készültségi szint feletti vízállással.

A Bodrog hazai szakaszán az I. fokú készültségi szintet meghaladóak a vízállások, a folyó nagyon lassan tovább árad.

A forrásfolyókon levonult újabb árhullámok, valamint a Tisza kisebb árhulláma miatt a Bodrog hazai szakaszán – a következő 1-2 napon - még további lassú vízszintemelkedés várható, ugyanakkor a vízállások a II. fokú készültségi szint alatt maradnak.

A Tiszán Tiszapalkonya térségében - ha rendkívül kis mértékben is, de - csökkent a vízszint, miközben alatta és felett gyengén árad a folyó.

Az érkező kisebb Tisza árhullám és a Bodrog továbbra is jelentős vízmennyisége miatt, Tokajnál további áradás várható, míg Tiszapalkonya térségében eleinte stagnálás, majd újra gyenge áradás valószínű.

A hét végén, ill. a jövő hét elején, a vízállások várhatóan Tokajnál megközelítik az I. fokú (650 cm) készültségi szintet, míg Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében lassú áradást követően a II. fokú (600 cm) készültségi szinthez közeli tetőzések alakulnak ki.

II. fokú készültség mellett folytatja az árvíz elleni védekezést a Hortobágy-Berettyó mentén a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon a vízügy. A mértékadó Borzi vízmércénél 316 centiméter volt a vízszint ma reggel 8 órakor. A Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. Tiszapalkonyánál ma reggel 8 órakor 563 centiméter volt a vízállás. Mindkét védelmi szakaszon őr- és figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi szakemberek.

A korán érkezett tavaszi időszakban hatalmas szerepet kapnak azok a XXI. századi, modern gépek, amelyek az árvizek károkozásának megelőzéséhez, a szolgáló létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükségesek. Ezt a gép-, eszköz- és műszerparkot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) egy 9,8 milliárd Ft-os beruházás során a tavalyi év végén szerezte be.

Hazánkban a települések 40 %-a erősen, mintegy 80 %-a valamilyen mértékben veszélyeztetett a vizek kártételeitől. Az OVF alá tartozó 12 Vízügyi Igazgatóság eszköz- és gépállományának folyamatos korszerűsítési igénye, a fenntartási és védekezési feladatok megnövekedése, illetve - sok esetben - a szükséges eszközmennyiség hiánya tette időszerűvé a beruházás által biztosított nagymértékű eszközbeszerzést.  Az eszközpark fejlesztése elengedhetetlenül szükséges volt a vízkárelhárítási feladatok hatékony ellátásához és az árvízvédelmi biztonság növeléséhez.

Összesen 218 db földmű karbantartó gépet, 52 db szivattyút, 64 db közúti járművet és közel 1000 db hidrometriai mérőeszközt tudnak immár szakembereink használni, amelyek ezekben az összetett védekezést igénylő időkben nagy segítséget jelentenek.

Az ár- és belvízi biztonság érdekében idén is nagy fejlesztések várhatóak az ágazatban. Ebben az évben közel 100 Mrd forintot tervezünk uniós forrásokból lehívni a tervezett fejlesztések megvalósítására.

Két újonnan beszerzett munkagép az eszközök közül:

munkagep Traktor
Utolsó módosítás: 2016. február 27., szombat 15:18, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat