Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájékoztató árhullámról 2019.05.25

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. május 25., szombat 17:13

             

                                                  TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 540,3 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

 

Duna:

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelenős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb időre lehet számítani, ezt követően a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás. A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Dunán több kialakult árhullám alakult ki, így a folyó Nagybajcsnál jelenleg tetőzik a II. fokú készültségi szintet (540 cm) megközelítő 519 cm-rel vízállással. A több kisebb árhullámcsúcs Budapest térségében is utoléri egymást és egymásra csúszik. Emiatt a budapesti tetőzés érdemben nem lesz nagyobb, de tartósabb, elhúzódó tetőzésre kell számítani várhatóan az I.fokú készültségi szint és a rakpart alatt mintegy 60 cm-el. A tetőzés itt vasárnap várható. Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az I. fokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, melynek tetőzése várhatóan kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét.

Tisza:

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős (35-70 mm) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű csapadékra számítunk, majd a jövő hét elején ismét nagyobb mennyiségű csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai és a felvidéki területeken. A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. A tiszai árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik II. fokú készültségi szintet (750 cm) kevéssel meghaladó 754 cm-es vízállással. Az árhullám levonulása Kisköréig a II. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kevéssel meghaladó tetőzések mellett várható.

A Túron a II. fokú készültségi szintet meghaladó árhullám Garbolcnál 435 cm-rel tetőzött. A Szamos árhulláma tegnap este Csengernél tetőzött az I. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással, a Kraszna Ágerdőmajornál az I. fokú készültségi szint közelében jelenleg tetőzik.

A Bodrogon az I. fokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. A Sajón a jövő hét közepén egy kisebb árhullám kialakulására számítunk.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 25.

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 25., szombat 17:17, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat