Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájékoztató árhullámról 2019.05.28

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. május 28., kedd 12:27

              

                                                      TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                   ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

 Az országban jelenleg 431,5 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű, de a tegnap prognosztizált mennyiségnél kevesebb csapadékot várnak a szakemberek. Az árhullám a hét második felében folytatódik, de nagysága még nagyon bizonytalan.

 DUNA:
A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét (I. fok: 620 cm), a viszonylag lassú ütemű apadás következtében azóta fél métert apadt a folyó a fővárosban. A tetőzés jelenleg Baja térségében jár, ahol ma reggel 699 cm-es vízállást mértek (I. fok: 700 cm). Mohácsnál az I. fokú készültség szintjét megközelítő vízállásokat mérnek.

A tegnapi nappal kezdődően a meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra csapadékosra fordult az időjárás. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések a következő két napra számottevő, de a tegnap jelzettnél kevesebb (20-45 mm) csapadékot jeleznek előre. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén, a kialakuló újabb árhullám a magas mederteltségű folyószakaszokra ráfutva az előzőhöz képest várhatóan kicsit magasabb vízállásokat eredményez majd. Nagybajcsnál a II. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintet megközelítő árhullám kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi - még a csapadék döntő hányadának lehullása előtti - számítások szerint Budapestnél a tetőzés a hét végén, az I. fokú készültségi szintet megközelítő, alsó rakpart szintjét el nem érő értékkel várható.

 TISZA:

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik a II. fokú készültségi szintet megközelítő értékekkel, lejjebb Kisköréig az I. fokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

A következő napokra jelzett csapadék hatására a Sajó vízrendszerén, a Túron, a Krasznán és a Fekete-Körösön az I. fokú készültségi szinteket megközelítő, esetleg azokat meghaladó tetőző vízszinttel járó árhullámok kialakulására lehet számítani. Az előrejelzések beválása esetén a Túr és a Kraszna várhatóan tartósan az I. fokú készültségi szint közelében marad.

 A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. május 28.

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019. május 28., kedd 12:29, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat