Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájékoztató árhullámról - 2019.06.01

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. június 01., szombat 13:55

       

TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 781 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Dunán a budapesti szakaszon ma délután várható a tetőzés 590 cm körüli értékkel. A most következő napokban viszonylag gyors apadás várható, mert a csapadéknak a vízgyűjtőkön egyelőre nincs utánpótlása. A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani.

DUNA:

A Duna árhullámának tetőzése ma reggel Nagymaros térségében jár. A magyar szakaszokon a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakulnak. Budapestnél ma reggelhez képest már csak néhány cm-es emelkedés várható, a tetőzés a déli, kora délutáni órákban, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 cm körüli értékkel várható. Az ezt követő apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 cm-es szint elérése a jövő hét közepére valószínűsíthető. A vízgyűjtőkön a most következő hat napban vízszint emelkedést okozó csapadék nem várható.

TISZA:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése továbbra is a Tisza-tó térségében vesztegel. A Kisköre alatti szakaszon a tetőző értékek csak helyenként haladják majd meg kismértékben az I. fokú készültségi szinteket. Az árhullám amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Berettyón, illetve a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. Az elmúlt napokban heves vízszintemelkedések indultak el a Zagyva-Tarna vízrendszerén, melynek apadó ágán a Tarnán Tarnaméránál illetve a Zagyván Jászteleknél még a II. fokú szintek feletti értékek érvényesek.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 1.

 

 

Utolsó módosítás: 2019. június 01., szombat 13:58, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat