Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tájékoztató árhullámról 2019.06.02

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. június 02., vasárnap 11:24

             

                                                  TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 737 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna budapesti szakaszán tegnap a déli órákban tetőzőtt a folyó 588 cm-es vízállással. Ma délelőtt 11 órakor 562 cm volt a vízállás. A most következő napokban viszonylag gyors apadás várható, mert a csapadéknak a vízgyűjtőkön egyelőre nincs utánpótlása. A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani. A Tisza magas vízállása miatt 2019. június 3-án (hétfő) reggel 06:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása.

DUNA:

A Duna árhullámának tetőzése ma reggel Paks térségében járt. A magyar szakaszokon a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakulnak, az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet elérő, esetleg azt kis mértékben meghaladó vízállás várható Bajánál és Mohácsnál.  Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, a ma 11 órás vízállás 562 cm volt, ami 26 cm vízszintcsökkenést jelent a tegnap déli tetőző szinthez (588 cm) képest. Az ezt követő apadás első szakasza aránylag gyorsnak ígérkezik, de a 400 cm-es szint alulmúlása csak a jövő hét második felében valószínűsíthető, a péntek délelőtti órákban. A vízgyűjtőkön a most következő hat napban vízszint emelkedést okozó csapadék nem várható.

TISZA:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése továbbra is a Tisza-tó térségében vesztegel. A Kisköre alatti szakaszon a tetőző értékek csak helyenként haladják majd meg kismértékben az I. fokú készültségi szinteket. Az árhullám amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A Tisza magas vízállása miatt 2019. június 3-án (hétfő) reggel 06:00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével, mert az I. fokú készültséget 650 centiméteres vízszintnél kell elrendelni. Ma reggel Szegednél 553 centiméter volt a vízállás.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Berettyón, a Zagyván, a Tarnán, illetve a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások.

 

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 2.

 

Utolsó módosítás: 2019. június 02., vasárnap 11:28, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat