Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

TÁJÉKOZTATÓ OVF - 2020. október 20.

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2020. október 20., kedd 11:17

TÁJÉKOZTATÓ OVF

2020. október 20.

 

Az előrejelzések szerint a következő időszakban csapadékmentes időre lehet számítani.

A ma reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát, a teljes hazai szakaszon némileg csökkenő ütemben, de apad a folyó. Sajópüspökinél, és Felsőzsolcánál az I. fokú, Sajószentpéternél még a II. fokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál várhatóan október 21-én csökken a vízszint az I. fokú szint alá. Sajószentpéternél a II. fokú szint alulmúlása a mai napon várható, az I. fokú szint alá pedig valószínűsíthetően 22-én csökken a vízállás.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik az apadás, melynek ütemét a szlovákai Ruzsin-tározó szakaszosan csökkenő vízeresztése befolyásolja. Hidasnémetinél már tegnap reggel óta az I. fokú készültségi szint alatti vízállást mérnek, de Gesztelynél csak ma reggelre csökkent a vízszint a III. fokú szint alá. A ruzsini vízeresztéstől függően, a II. fokú szint alulmúlása holnap-holnapután, az I. fokú szint elérése pedig 23-án várható.

Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás az alsó szakaszon is várhatóan ütemesen megy végbe.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.

Az Ipoly a hazai szakaszán Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad. A vízállások mindenhol elmaradnak az I. fokú értékektől.

A Bodrog hazai szakaszán az I. fok szintje alatti elnyúló tetőzések után, mára már lassú apadással vonul le az árhullám.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, hiszen egy lassú apadás kezdődött és ilyenkor a védművek állapotát, az esetleges szivárgásokat folyamatosan ellenőrizniük kell. A védekezésben még mindig közel 200 vízügyes szakember dolgozik.

 

További információkat, így előrejelzési grafikonokat a www.hydroinfo.hu oldalon találhatnak.

Utolsó módosítás: 2020. október 20., kedd 15:00, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat