Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tavaszi hóvízkészletek a Duna vízgyűjtőjén

Tartalomfelelős: Csík András, osztályvezető

2021. április 20., kedd 12:52

A tavaszi időszakban az árvízvédelmi felkészülés része a hóban tárolt vízkészletek alakulásának folyamatos követése.

Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Dunán a vízgyűjtő nagy magassági tagoltsága miatt kevés az esélye a döntően hóból származó árhullám kialakulásának. Ugyanakkor egy komoly árhullám létrejöttéhez sok hó esetén néha nem szélsőséges mennyiségű folyékony csapadék is elegendő lehet. A hóból származó árhullámok kialakulásának esélyét növeli, ha sok a hó a vízrendszer alacsonyabban fekvő részein (Felső- Duna, Morva, Vág), illetve, ha a felhalmozódott hó olvadása későn indul meg.

Összességében elmondható, hogy a hóban tárolt vízkészlet tél végi értéke növelheti az esélyét egy tavaszi árhullám kialakulásának, de ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, különböző meteorológiai és hidrológiai tényezők komplex egymásra hatása szükséges. Az aktuális helyzet elemzéséhez tekintsük át a 2020/2021. év téli/tavaszi időszakának hóvízkészlet grafikonját a Duna vízgyűjtő Nagymaros fölötti területére vonatkozóan. A grafikon a felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet alakulását mutatja, illetve az elmúlt éveknek a számítás napjára (esetünkben április.19.) vonatkozó hóvízkészlet értékeit. Látható, hogy a Dunán a mögöttünk hagyott téli időszakban végig a sokéves átlag alatt maradt a hóban tárolt vízkészlet mennyisége, időnként akár megközelítve a sokéves minimumot, jelenleg pedig az ilyenkor szokásos átlagmennyiségnek hozzávetőlegesen 60%-át teszi ki.

Az Országos Vízjelző Szolgálat a tavasz hátralévő szakaszában is folyamatosan figyelemmel kíséri a hókészletek alakulását.

hofelhalmozodas

A Duna vízgyűjtő Nagymaros fölötti területén felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet (km3) 

(forrás: www.hydroinfo.hu, 2021.04.19.)

 Szerzők: Rácz Tímea, dr. Gauzer Balázs

Utolsó módosítás: 2021. április 20., kedd 13:13, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat