Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Tisza Iroda Szolnokon a Tisza-völgyi vízügyi együttműködés elősegítésére

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

2014. november 05., szerda 08:29

A november 4-én ünnepélyes keretek között felavatott szolnoki Tisza Iroda célja, hogy összehangolja a Tisza-völgyét érintő vízgazdálkodási és fejlesztési elképzeléseket mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Hazánk vízgazdálkodási és vízminőségi problémáinak túlnyomó része bizonyítottan a Tiszához köthető, ezért is támogatja a Duna Régió Stratégia a Tisza menti együttműködés megvalósítását – hangsúlyozta köszöntőjében Joó István, a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Hozzátette: a globális kihívásokra adandó összehangolt válaszok kialakításában rejlik a Duna régió ereje és hozzáadott értéke, s ennek a nagyobb léptékű nemzetközi összefogásnak fontos eleme a Tisza-vízgyűjtőn kialakult együttműködés, melynek ma egy jelentős mérföldkövéhez értünk el. Emlékeztetett, hogy az 1998-ban megalakult Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) első miniszteri találkozóján, 2004-ben szándéknyilatkozatot írt alá az öt Tisza menti ország (Ukrajna, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) a Tisza Csoport létrehozásáról, amely biztosította az együttműködés és a közös tervek kidolgozásának lehetőségét a Tisza-völgyére vonatkozó vízgyűjtő-gazdálkodási terv előkészítésében. Magyarország a Tisza Iroda felállításával lehetővé teszi az ICPDR keretében megkezdett és sikeresen működő szakmai munka folytatását.

A vízügyi ágazat már hosszú ideje forszírozza a Tisza Iroda felállítását – jelentette ki Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. A Tisza helyzete különösen instabil vízgazdálkodási szempontból, ami ellen tenni kell. Ehhez összehangolt intézkedésekre van szükség. Ennek megvannak a különböző szakmai keretei; vízgyűjtő-gazdálkodás, árvízi irányelv, kockázat-kezelés tervei, az ezek közötti összhangot, az egyéni intézkedéstől a Duna vízgyűjtő összehangolt intézkedéséig meg kell teremteni. Ezt a célt szolgálja a Tisza Iroda, amely intenzívebbé fogja tenni a munkát és segítséget nyújt a Tisza Csoport országainak a Tisza-vízgyűjtő vízgazdálkodási problémáinak hatékony megoldásában. 

A nemzeti Tisza Irodát befogadó KÖTIVIZIG igazgatója, Lovas Attila elmondta: az igazgatóság eddig is több kezdeményezést tett a Tisza-völgyét érintő szakmai együttműködés elősegítéséért. A jogszabályok nyújtotta keretek között ellátja a Tisza Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács titkári feladatait, illetve a Tisza-völgyi Műhely 2011-es életre hívásával a térségért tenni akarók számára biztosít fórumot. A most megalakult Tisza Iroda tevékenységével segíteni fogja a Tisza-völgyét érintő megyei, regionális, vízügyi szakmai és nemzetközi szintű elképzelések összehangolását. 

A Tisza Iroda felállításához és működéséhez továbbra is minden szakmai támogatást biztosít az ICPDR – mondta el az ünnepélyes átadást megelőzően Ivan Zavadsky, a szervezet főtitkára.
A Tisza Iroda létrehozását háromoldalú megállapodásban rögzítették a Duna Régió Stratégia, a vízügyi ágazat és a Tisza Iroda működését ellátó KÖTIVIZIG jelen lévő vezetői. A Tisza-völgyi vízügyi együttműködésben koordinátori szerepet ellátó Tisza Iroda megalakulását JNSZ megye részéről Kovács Sándor elnök, Szolnok város nevében Szabó István alpolgármester is köszöntötte.

Forrás: http://www.kotivizig.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=954:tisza-iroda-szolnokon-a-tisza-voelgyi-vizuegyi-egyuettmkoedes-elsegitesere&catid=1:jeles-esemenyek&Itemid=74

Fotók: JNSZ Megyei Önkormányzat/Kabát Róbert Megtekinthetők: http://kotivizig.vizugy.hu/kepgaleriak/20141104/flashgallery.html
Utolsó módosítás: 2014. november 05., szerda 08:41, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat