Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

VÍZÜGYI KÖZLEMÉNYEK - Az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. november 26., csütörtök 09:47

Megjelent a Vízügyi Közlemények című műszaki folyóirat 2020. évi 2. száma, az 1970. évi Tisza-völgyi árvíz emlékkötete.

Az 1970. évi árvíz nem csak a Tisza-völgy addigi legnagyobb ilyen eseménye volt, de országosan is kiemelkedett az árvízvédekezések sorából. Az árvíz során a legnagyobb napi védekező létszámot magába foglaló 44 ezer fő volt, 4400 földmunkagép és jármű támogatta a védekezés munkáját, több mint 6 millió homokzsákot használtak fel a töltések magasítására, erősítésére. Összesen 69 település 95 ezer lakosát kellett kimenekíteni, illetve kitelepíteni, a befogadásuk, ellátásuk feltételeit megteremteni.

A kiadvány nemcsak az 1970. évi árvízvédekezés eseményeinek, történéseinek kíván emléket állítani, hanem a védekezés sokrétű tapasztalatainak összefoglalásával még most, 50 év múltával is tud útmutatásokkal szolgálni napjaink árvízvédekezői számára.

Az 1970 májusában levonult minden addigit meghaladó árvíz örök mementóként, mérföldkőként marad meg a magyar árvízvédelem történetében, az ország életében is.

Az árvíz elleni sikeres védekezés szakmatörténeti, sőt történelmi jelentőségű volt.

Tisza-volgyi_arviz_emlekkotet

A fél évszázaddal ezelőtti eseményeket felidézve tisztelgünk a magyar árvízvédelem egy nagy nemzedéke képviselőinek, ikonikus személyiségeinek, a védekezést szervező, irányító, vízimérnököknek és a védekezési munka sok ezer közreműködőjének emléke előtt, akik közül sajnos ma már sokan nincsenek az élők sorában.

Utolsó módosítás: 2020. november 26., csütörtök 09:51, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat