Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Újabb 100 tárgyat digitalizáltak a KDS mintaprojekt keretében

Tartalomfelelős: Tanai Anna, muzeológus

2021. március 23., kedd 15:50

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a Duna Múzeum is csatlakozott a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) múzeumi mintaprojektjéhez, melynek keretében tavaly óta közel 200 műtárgyunk érhető el a MuseuMap nevű aggregációs portálon, ahol bárki kedvére böngészhet nemcsak a Duna Múzeum, de más intézmények gyűjteményeiben is.

Az elmúlt hónapban a KDS munkatársai ismét nálunk jártak, hogy további 100 tárgyról készítsenek fotókat. Az egynapos fotózást többhetes munka előzte meg, mely a tárgyak kiválasztásával kezdődött. A műtárgyak közé gyűjteményünk kiemelkedő darabjai kerültek be, illetve azok, melyeket méretük, vagy éppen anyaguk miatt csak speciális felszereléssel lehet fotózni. Ezt követte az állapotfelmérés, a tisztítás és az esetleges restaurálás. Majd a tárgyakhoz kapcsolódó adatokat gyűjtöttük össze, hiszen a MuseuMap oldalán nem csupán a tárgyak fotói szerepelnek, hanem a hozzájuk köthető információk is: Ki, mikor és hol készítette? Mikor és mire használták? Hogyan került a gyűjteménybe? 

Az újabb 100 tárgy hamarosan megtekinthető lesz, addig is böngésszenek a már elérhető tartalmainkban:https://www.museumap.hu/results/-/results/ad3127e5-514b-47af-b2a6-3f030ee39fb2

Az, hogy a KDS keretében lehetséges a nemzeti kulturális kincseink és a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű elérése talán most - a múzeumok zárva tartása alatt - még fontosabb.

kds-mintaprjekt (1) kds-mintaprjekt (2)
Utolsó módosítás: 2021. március 23., kedd 15:55, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat