Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Tartalomfelelős: Dorogi Szilvia, -

2017. január 05., csütörtök 08:14

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Várható balatoni jégzajlás

 

A korábbi évek enyhe teleinek következtében legutóbb 2012 februárjában borította tartósan összefüggő jégtakaró a Balaton vízfelszínét. A tavaly december vége óta tartó hideg időjárás miatt öt év után idén ismét kialakulhat a Balaton teljes vízfelszínén a jégtakaró, amely egy igen ritka, különleges természeti jelenség. A nyílt víz felőli részen már 5-6 cm vastagságban, a part menti területeken pedig 6-8 cm vastagságban található jég, amely a szélmentes időben sima felülettel alakult ki, ami kedvez a téli sportoknak. A jég vastagsága folyamatosan növekszik 2017. január 4-én Siófoknál az átlagos jégvastagság 7 cm.  Csütörtökön viharos széllel várható a hidegfront érkezése.

Az érkező front előtti szélfordulások miatt már megindult a jégzajlás,
illetve a jégkirakódás, amely várhatóan holnap a hajnali órákban lehet a legerősebb.

A legutolsó számítások szerint a csütörtöki és pénzek délelőtti maximális széllökések 70-80 km/h körül alakulnak, ami átstrukturálja a jeget, így a szél hatására a nyílt víz felőli rész összetöredezik, az összetört jégtáblák a déli part irányába mozognak, azaz további jégzajlás várható.

A 80 km/h-s szélsebesség a gyakorlati tapasztalatok alapján az a határsebesség, ami képes arra, hogy a 8-10 cm vastag állójeget megrepessze, és a jégtáblákat egymás alá tolja. Amennyiben ez a jégtábla felszakadás a part közelében alakul ki, akkor a partra kikúszva felhalmozódhat, helyenként akár jelentősebb magasságú jégtorlaszt alkotva. Amennyiben a parttól távolabb kezdődik a jég felszakadása, akkor az így egymás alá csúszó jégtáblákból egy „jégturzás” alakulhat ki, ami előtt időszakosan nyílt vízfelületek keletkezhetnek, illetve az ismételt lefagyás során itt vékonyabb lesz a jégvastagság, ami komoly veszélyt jelent az óvatlan korcsolyázók és jégvitorlázok szempontjából.

A jégtáblák bizonytalan mozgása, illetve a változó jégvastagság miatt a jégtakaró megközelítése veszélyes, nem ajánlott.

 

(A csatolt fényképek 2017. január 3-i jégzajláskor készültek Siófokon.)

jeg1

jeg2

jeg3

Utolsó módosítás: 2017. január 05., csütörtök 08:26, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat