Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

VIZES VILÁGNAPOK ’21

Tartalomfelelős: Pákozdi József, referens

2021. január 06., szerda 15:48

Új év: elhatározások és tervezések, az évben ránk váró piros betűs napok és a hozzá tartozó hosszú hétvégék számbavétele teszi elviselhetővé az utóbbi 1-2 ünnepi hét után a munkás hétköznapokat.

Ez az írás egy speciális gyűjtemény, ami a ma számon tartott vízhez (is) kötődő, állandó dátummal rendelkező világnapokat veszi sorra. Csak javasolhatjuk, hogy a jövő év ünnepi tervezésénél ezeket a jeles napokat is vegyük számba!

Február 2.

Vizes élőhelyek világnapja

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért.

Március 14.

Gátellenes világnap

(Töltésellenes világnapot nem találtam J / a szerk.)

A mozgalom 1997-ben indult, a gátak által veszélyeztetett emberek első nemzetközi találkozója március 14-én volt, - a folyókért, a vízért és az életért jelmondattal-, melyen 20 érintett ország képviselői vettek részt, köztük: Tajvan, Brazília, Chile, Lesotho, Argentína, Thaiföld, Oroszország, Franciaország, Svájc, és az Egyesült Államok. Céljuk az, hogy kifejezzék rosszallásukat a rossz vízgazdálkodási tervek, a duzzasztógátak telepítése ellen, melyek károsan befolyásolják a természetes vízgyűjtő területek egészségét, és rávilágítsanak a veszély globális voltára. Arra, hogy víz alá kerülnek olyan területek is többek között, amelyeken emberek éltek, termelés folyt és kártérítésben nem részesítették azokat, akik emiatt földönfutóvá váltak.

Március 22.

A víz világnapja

Az ENSZ közgyűlés 1992-93. évi ülésszaka vezette be az 1992 évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára.

Április 22.

A Föld napja

(Mivel a nagy részét víz borítja J…/a szerk.)

John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Május 4.

A tűzoltók napja

(Akárhogy is, még mindig a víz a legfontosabb eszközük…/a szerk.)

A tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak ünnepéhez kapcsolódik.

Június 5.

Környezetvédelmi világnap

1972június 5-én nyílt meg Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciája, és az év végén a világszervezet közgyűlése ezt a napot világnappá nyilvánította.

Július 3.

Zacskómentes világnap

(Besorolás a PET-tel küzdők kedvéért! /a szerk.)

Célja az egyszer használatos műanyagzacskók használatának megszüntetése az egész világon.[Két katalán környezetvédelmi szervezet kezdeményezésére indult el 2008-ban, ma már számos szervezet támogatja, köztük az EU Környezetvédelmi Bizottsága is

Július 14.

A cápatudatosság világnapja

Talán ’21-ben már eljutunk a veszélyesebb, de igazán gyönyörű strandokra is, amiről a COVID miatt le kellett mondanunk J….(a szerk.)

Október 15.

A kézmosás világnapja

(Ha már a COVIDOT emlegettük…/ a szerk.)

Egyetlen kórokozóból a számára kedvező körülmények között tizenkét óra alatt nyolc és félmillió lesz. 2008-ban több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF kezdeményezésére megrendezték az első a Kézmosás Világnapját.

Nagyjából ennyi a 2021-es „vizes” világnap kínálat. A célkitűzések, és elvek akár hétköznapi gyakorlattá is válhatnának. A MI VÍZÜGYÜNK, dolgozzunk rajta!

Utolsó módosítás: 2021. január 06., szerda 15:59, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat