Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Vízizenék

Tartalomfelelős: Pákozdi József, referens

2021. szeptember 07., kedd 16:06

Ha szeptember, akkor iskola, ha iskola, akkor ismétlő felmérések. Csak azért, hogy mindenkinek lehetősége legyen megtapasztalni a dolgozatírás semmivel sem összehasonítható izgalmi állapotát, és ez az érzés ne csak az iskolásoké legyen, közreadunk egy egyszerű kvízt.  A feladványok valamilyen módon a vízzel kapcsolatosak.

A kérdéseket több alkalommal, több más témát is felölelő kérdéssor mellett Dr. Kozák Ágnes küldte, a covid alatti bezártság és feszültség baráti körben való oldására.

A kérdésekre a helyes választ adni – becsületbeli ügy, de: utána lehet nézni, ha nem megy, sőt magát a zenét is ki lehet keresni a neten, vagy elővenni egy-egy zeneszerzői életrajzot. Persze, aki kapásból tudja…..

Jöjjenek tehát a VÍZIZENÉK kérdései. Jó szórakozást!

1./ Osztrák zeneszerző legnépszerűbb műve egy „színes” folyóról szól, ami a Fekete-erdőben ered és a Fekete-tengerbe torkollik.

Mi ez a folyó, mi a mű címe, és mi a zeneszerző pontos neve?

2./ XIX. századi cseh zeneköltő műve a Hazám című szimfonikus sorozat.

Legismertebb a mű második tétele, ami a gyönyörű cseh folyó útját követi eredetétől mindazon tájakon át, ahol a természet szépsége és a nép életének mozzanatai megragadták a szerző képzeletét.

Mi a keresett folyó (egyben a keresett mű címe), és ki a zeneszerző?

3./ Az operairodalom halhatatlan alakja az a német zeneszerző, akinek műve, a Nibelung gyűrű első darabja, a kérdés. Az opera egy „vagyonos” folyóról szól.

Mi a keresett folyó, mi a mű címe, és ki a zeneszerző?

4./ A témakör címadó művének szerzője Halléban született 1685-ben, de munkássága legnagyobbrészt Angliához kötődik. Vízizene című szvitjét a Themzén rendezett ünnepség fényének emelésére komponálta a király megrendelésére.

Ki a zeneszerző?

5./ Francia zeneszerző egyik legismertebb műve egy óriási állóvízről szól. Három szimfonikus vázlatból áll, három impresszió, három élmény érzékletes zenei feldolgozása.

Mi a mű címe, és ki a zeneszerző?

6./ Amerikai néger basszista spirituálék előadásával vált világhírűvé, de operaénekesként, színészként is sikereket aratott. Legnépszerűbb dala egy amerikai folyóról szól.

Melyik ez a folyó, és ki az előadóművész?

7./ A Hovanscsina című opera előjátéka, mint önálló zenekari darab is gyakran hallható. Szemléltető erővel ábrázolja egy város folyójának ébredését.

Ki a szerző, és mi az önálló életet is élő nyitány címe?

A helyes válaszokat egy hét múlva közöljük!

Utolsó módosítás: 2021. szeptember 07., kedd 16:09, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat