Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A vízügyes szakma népszerűsítése a HILD iskolában

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2019. november 15., péntek 10:25

A vízügyes szakma népszerűsítése a HILD iskolában

 

A vízügyes szakma népszerűsítése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hagyományteremtő céllal rendezte meg országos „roadshow-ját” az idei évben is: a területi vízügyi igazgatóságokkal együttműködve azok területein a vízügyi képzést folytató szakgimnáziumok részére tartottak előadásokat, filmvetítéseket, hogy bemutassák, miért is jó vízügyesnek lenni.

Az OVF első állomása a Győri Szakképzési Centrum Hild József Építőipari Szakgimnáziumában volt 2019. november 13-án az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (ÉDUVIZIG) közösen. Az intézményben jelenleg államilag támogatott, nappali, iskolarendszerű, ráépülő képzésben vízépítő szaktechnikus végzettség szerezhető.

Józsa Tamás igazgatói köszöntőjében elmondta, hogy milyen szoros az együttműködés az iskola és az igazgatóság között, hiszen amellett, hogy az ÉDUVIZIG több szaktekintélye is oktat náluk, a tanulóknak van lehetőségük egy tanév során szakmai kirándulásokon részt venni az igazgatóság különböző területein

A fiatalok ezt követően néhány vízhez kapcsolódó kvíz kérdésre válaszolhattak, majd megtekinthették a vízügyes szakmáról készült PR filmet, ezt követően pedig Láng István OVF főigazgatótól hallhattak a vízügy feladatairól, lehetőségeiről.

Siklós Gabriella OVF szóvivő a továbbtanulási lehetőségekről is beszélt: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Karán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Szent István Egyetemen és nem utolsó sorban Győrben, a Széchenyi István Egyetemen is folynak kapcsolódó mérnöki képzések. A Széchenyi István Egyetemen az MSc Infrastruktúra építőmérnöki szakán az egyik választható specializáció a vízépítés. Az Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karán (Mosonmagyaróváron) nappali és levelező tagozaton 2019. tavasztól Msc programban mezőgazdasági-vízgazdálkodási mérnök, valamint Bsc programban 2020. ősztől mezőgazdasági-vízgazdálkodási technológus képzés indult el.

Az előadók között megszólalt két olyan kolléga is, akik életútjuk bemutatásával igyekeztek kedvet csinálni a hallgatóságnak a vízügyes szakmához: Pekáry Anna az OVF Árvízvédelmi, Folyógazdálkodási és Közfoglalkoztatási osztályának munkatársa és Prikler Viktória az ÉDUVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának munkatársa, aki ugyancsak itt végzett a Hild iskolában

A roadshow zárásaként a tanulók megtekinthettek egy 2017-es jégvédekezésről készült kisfilmet, melynek érdekessége, hogy a 2017-ben Szerbiában kritikussá váló jéghelyzet miatt – jégtörő hajók hiányában – a szerb kormány a magyar félhez fordult segítségért. Ezzel a céllal indultak el a magyar vízügyi hajók a Duna szerb területére, hogy a jeges árvízi veszélyt és a jég okozta helyi kiöntéseket megelőzzék.

A tanulók az idei évben is széleskörű információt és izgalmas betekintést kaphattak a vízügyes szakma szépségeiről, kihívásairól és az ágazat közösségépítő és megtartó erejéről, mellyel a szervezők remélik, hogy őszinte és komoly érdeklődést sikerült elindítani e szakma és így a szakirányú továbbtanulás irányába.

IMG_20191113_110142 IMG_20191113_110237 IMG_20191113_112525 IMG_20191113_113629
Utolsó módosítás: 2019. november 15., péntek 10:30, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat