Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A WG F 17. ülése Brüsszelben - 2015. 03. 10-11.

Tartalomfelelős: Göncz Benedek, szakértő

2015. március 23., hétfő 08:54

A „WG F” az Európai Unió által kiadott és az árvíz veszélyeztetettséggel és annak csökkentésével foglalkozó Irányelv (Árvízi Irányelv) végrehajtását segítő munkacsoport angol elnevezésének rövidítése. Az ebben a csoportban szereplő tagállamoknak fel kell mérniük az árvizek által veszélyeztetett területeket és tervet kell készíteniük azok csökkentésére.

Eddig elkészült a tagállamok veszélyeztetett területeinek felmérése, az azokon veszélybe kerülő értékek és emberek számbavétele, az úgynevezett árvízi veszély- és kockázati térképek. Jelenleg folyik a veszélyek csökkentését szolgáló tervek kidolgozása, aminek ez év végén van a határideje.

A munkacsoport tájékoztatást kapott az eddigi jelentési kötelezettségek teljesítésével és a jelentések megfelelőségével kapcsolatban az EU képviselőjétől. Magyarország eddig megfelelően teljesítette az előírt feladatait.

A konferencián tájékoztatást adtak az az EU országok elmúlt fél évi nagyobb árvízi eseményeiről. A magyar képviselők beszámoltak a 2014. évi őszi árvizekről és az árvízi kockázat kezelési tervek készítésének jelenlegi állásáról.

Az EU támogatásával készülő, az Árvízi Irányelvvel kapcsolatos nemzetközi projektek képviselői számot adtak a projektek előrehaladásáról, eredményeiről.

A munkacsoportot vezető EU bizottság képviselője több kiemelkedően fontos témát érintett, melyek kapcsolatosak az árvizekkel. Ezek között:

· zöld infrastruktúra, természetes víz visszatartás a vízgyűjtőkön

· EU Klíma adaptációs tervek

· Copernikus műhold rendszer fejlesztése, melynek kiépítése lehetővé teszi az azonnali műhold képek készítését és az ezek alapján az ár- és belvizek hatásának kiértékelését

A természetes vízvisszatartással kapcsolatban a résztvevők az egyes országok gyakorlatát ismertették és ezek alapján a munkaértekezlet ajánlásokat és megoldásokat fogalmazott meg az EU tagállamok részére.

A konferencián 30 ország mintegy 65 vízügyi szakembere vett részt. A legközelebbi ülés 2015 októberében várható.

Utolsó módosítás: 2015. március 23., hétfő 09:01, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat