Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Gép és eszközbeszerzés a vízügyi igazgatóságok árvízvédelmi és fenntartási feladatainak ellátásához

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2015. október 30., péntek 10:41

A projekt címe:

"Gép és eszközbeszerzés a vízügyi igazgatóságok árvízvédelmi és fenntartási feladatainak ellátásához" (KEOP-2.1.1/B/15-2015-0001)

A projekt célja:

A 2.1.1./B/15 konstrukció keretében megvalósítani tervezett fejlesztés célja, hogy a KEOP Vizeink jó kezelése prioritás céljaihoz illeszkedve, az árvízi, illetve a vizek kártételei elleni biztonság megőrzése érdekében támogassa a vizek kártételeinek elhárítását szolgáló művek és létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép- és eszközpark, műszerpark fejlesztését az ár-és belvízi védekezésre kötelezett vízügyi szerveknél.

A kedvezményezett neve:

Országos Vízügyi Főigazgatóság

A támogatási szerződés/támogatási okirat szerinti támogatási összeg: 9,758 milliárd HUF

***

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2015 | 12 | 16

SIKERES PROJEKTZÁRÁS – Modern eszközök az árvizi védekezés szolgálatában

Az árvizek károkozásának elhárítását, megelőzését szolgáló létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges gép-, eszköz- és műszerpark fejlesztését célozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 9,8 milliárd Ft-os beruházása.

Hazánkban a települések 40 %-a erősen, mintegy 80 %-a valamilyen mértékben veszélyeztetett a vizek kártételeitől. Az elmúlt évtizedekben levonult, egyre magasabb szinten tetőző árhullámok ráirányították a figyelmet az árvízvédelmi műszaki megoldások tervezésének alapjául szolgáló mértékadó árvízszint (MÁSZ) értékének felülvizsgálatára. Az új MÁSZ-értékek (2015. január 1-től) a folyóinkon az eddiginél általában 1-1,5 méterrel lettek magasabbak.

Az OVF alá tartozó 12 Vízügyi Igazgatóság eszköz- és gépállományának folyamatos korszerűsítési igénye, a fenntartási és védekezési feladatok megnövekedése, illetve - sok esetben - a szükséges eszközmennyiség hiánya tette időszerűvé a projekt által biztosított nagymértékű eszközbeszerzést.  Az eszközpark fejlesztése elengedhetetlenül szükséges volt a vízkárelhárítási feladatok hatékony ellátásához és az árvízvédelmi biztonság növeléséhez.

A beruházás során cölöp- és szádfalverők, emelő és anyagmozgató gépek, földmű fenntartó és karbantartó gépek, szivattyúk, úszó munkagépek, közúti járművek, hidrometriai eszközök, meder- és műtárgyfelmérő eszközök beszerzése valósult meg. Az eszköz- és gépállomány bővítésekor környezetbarát, gazdaságosan üzemeltethető és az elvégzendő feladatokhoz legoptimálisabban használható típusok kerültek beszerzésre.

A beruházás eredményei:

A vízkárelhárítással kapcsolatos növekvő fenntartási és védekezési feladatok elvárt minőségben történő teljesítése a vízügyi ágazat már rendelkezésre álló és a projekt keretében beszerzésre került gép- és eszközparkjával.Az élet- és vagyonbiztonság maximális védelme a saját szervezeten belüli, azonnal bevethető, és az igényeknek megfelelő gép- és eszközpark alkalmazásával.A jogszabályokban előírt állami vízügyi feladatok ellátásához, a vizek kártételeinek elhárítását szolgáló művek és létesítmények rendeltetésszerű és biztonságos fenntartásához, a védekezési feladatok hatékony végrehajtásához szükséges tárgyi feltételek megteremtése gépek és eszközök beszerzésével.

A védvonalak előírásokban meghatározott állapotának fenntartása, a védvonalak és védekezési helyszínek jobb megközelítése, a védekezés és a szállítás akadálytalan és egy időben több helyszínen, illetve hosszabb védvonalon való végrehajtása a gép- és eszközpark fejlesztése segítségével.Csökkenő védekezéskori reagálási idő, illetve költséghatékonyabb fenntartási és védekezési feladat ellátás.

Az árvízvédelmi biztonság javítása, ezen keresztül az érintett térségek fejlesztéséhez, az ott élők életlehetőségeinek javításához való hozzájárulás.

A projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás kedvezményezettje és a végrehajtás felelőse az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

Utolsó módosítás: 2015. december 21., hétfő 16:16, Pákozdi József
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat