Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütemének átadása

Tartalomfelelős: Dr. Alkonyi Zsófia, jogász, kiemelt funkcionális referens

2014. december 30., kedd 10:46

kisbalaton_logo

 

 

 

 

 


Immár hivatalosan is elkészültnek tekinthető a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. üteme. Az Európai Unió támogatásával több mint hatmilliárd forintért megvalósított fejlesztés sikeres próbaüzemét követően megteremtődtek a rugalmas vízkormányzás feltételei, így megkezdheti működését a világszerte egyedülálló, természetes vízjárás utánzására alkalmas vízvédelmi rendszer. A keszthelyi Festetics-kastélyban tartott ünnepélyes zárórendezvényen elhangzott: a beruházás révén hosszú távon javítható a Balaton vízminősége – mivel a Kis-Balatonnak az „előszűrő” funkciója kiteljesedhet, és az új rendszer különféle, akár szélsőséges vízjárások esetén is módot ad majd a hatékony beavatkozásokra.

A két év megfeszített munkájával most elkészült létesítmények révén a természetes vízjárás utánzására alkalmas rendszert sikerült kialakítani, amely rugalmas üzemirányítást és vízkormányzást tesz lehetővé, alkalmazkodva a csapadék mennyiségéhez. Így kedvező környezeti feltételek jöhetnek létre a vizes élőhelyeket kedvelő élőlények számára is. A II. ütem a már régebben működő I. ütemmel együtt mostantól egységes vízvédelmi rendszerként üzemel.

A rendezvényen elmondták: a „második ütem” 2012 nyarán kezdődött kivitelezési munkáit hosszú előkészítés, sok év tapasztalatának, köztük az 1980-85 között elkészült „első ütem” tanulságainak az összegzése előzte meg. A tervezés már 2005-ben megkezdődött – ennek során a szakemberek 150 év csapadék-adatainak, több mint 20 év Zala-vízhozamának elemzésére, a már meglévő műszaki monitoring és biomonitoring adatokra támaszkodtak. Az első ütem Balatonba jutó vizekre gyakorolt jótékony hatása érezhető volt a vízminőség javulásában, de nem nyújtott megfelelő beavatkozási lehetőséget a Zala folyón levonuló szélsőséges vízjárásokat kísérő vízminőség-változások kezelésére. Ezért a szakemberek egyetértettek abban: szükség van egy „második ütemre”.

A fejlesztési koncepció eleve olyan komplex megoldásra irányult, ami alkalmas a vízminőség-védelmi, ár- és belvízvédelmi-, valamint természetvédelmi célok összehangolt megvalósítására. A koncepció kidolgozását és a beruházás gyakorlati megvalósítását az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vállalta fel.

Kis-Balaton Vízvédelmi rendszer II. ütem átadásKis-Balaton Vízvédelmi rendszer II. ütem átadás

A rendezvényen a szakemberek elmondták, hogy a beruházással három fő cél valósul meg, köztük a Balaton vízminőség-védelme, a tavat terhelő tápanyagoknak a Vízvédelmi Rendszerben való csapdázásával, a rugalmas üzemrend lehetőségének kialakításával. Természetvédelmi és ökológiai célok is teljesülnek a Zalavári belvízöblözet elárasztásával, az Ingói-berek terhelésének csökkentésével. Nem utolsósorban pedig csökken az árvízi kockázat a megnövelt tározó térfogattal és a felújított belvízvédelmi rendszerrel. Ezek mellett megteremtődött a műszaki lehetősége a Zalán érkező vizek megoszthatóságának az egyes tározóterek között, valamint a Zala vize (a tározótereket kikerülve) mostantól közvetlenül is a Balatonba vezethető.

Az elmúlt két évben zsilipek, hallépcsők, hidak épültek, közel öt kilométernyi töltést építettek, hosszú szakaszokon kikotorták a Zala medrét – a munkák nagyságrendjét talán a számok mutatják a legjobban. Például földből 122 500 köbmétert bányásztak ki, amiből 70 000 köbméternyit új töltések építésére használtak fel, 25 000 köbméter töltések felújítására, helyreállítására szolgált, a maradék pedig az ideiglenes műtárgyaknál kapott szerepet. Több mint 15 500 méteren zajlott a Zala-meder és más vízelvezető csatornák mederkotrása. 3661 méternyi új csatorna épült a vizek áramlásának, elvezetésének javítására.

A halak ívási helyére jutásának elősegítésére két, európai összehasonlításban is egyedülálló technikával megépített kőbukós hallépcső épült. Korszerű monitoring rendszer épült ki: a Zala vízgyűjtő területén a meglévő 38 távmérő állomás mindegyikében lecserélték a régi, elavult adatgyűjtő berendezéseket. A távmérő rendszer 11 új állomással bővült. Kiépült egy korszerű műszaki rendszer, irányító központtal. Azért, hogy az új műtárgyak által biztosított rugalmas vízkormányzás segítségével a vízszabályozás a következő évektől a környezetvédelmi és természetvédelmi célokat a leghatékonyabban szolgálhassa, üzemirányítási monitoring-rendszer felel. Ezzel nyomon követhetők a vízvédelmi rendszer egyes területi egységeinek kémiai, ökológiai és természetvédelmi állapotában keletkező változások.

A második ütem során fölépített új műtárgyakkal módosítható a víz áramlása, megóvható a Kis-Balaton csodálatos vízi világa – és a bekerülő víz útjának szabályozásával javítható nagy tavunk, a Balaton vízminősége. A Zala folyására felépített főbb műtárgyak 40-50 éven keresztül biztosítják a rugalmas vízkormányzás feltételeit. A beruházás 100%-ban támogatásból valósul meg, összköltsége 6.147.138.996 forint.


kisbalaton_logo2
Utolsó módosítás: 2014. december 30., kedd 11:59, Vass Zsuzsanna
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat