Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

OMIT Közlemény 2014.09.17.

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2014. szeptember 17., szerda 13:14

Jelenleg összesen 569,6 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve az országban. 285,0 km-en I. fokú, 50,4 km-en II. fokú, 234,2 km-en III. fokú védekezés.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez szükséges anyag és létszám-átcsoportosítások megtörténtek illetve a töltésfeltáró szakcsoport is átvezénylésre került a Dráva védelmi szakaszra. A Szentborbás és Drávaszabolcs közötti állami védműveken, ahol a védekezés ellátása a vízügyi igazgatási szervek feladata, az őrszolgálat és a szükséges védelmi személyzet felállítása megtörtént. Az állami védvonalak ezen a szakaszon újak, magassági biztonságuk megvan. A fakadó vizes és egyéb jelenségek valószínűsége kicsi a homokzsákháttér és az őrszolgálat mellett, a biztonság megvan. A Dráva menti védvonalon homokzsák töltő telepeket jelölt ki a védelemvezetés.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs megbízásából az érintett vízfolyásokon a vízszintrögzítéseket folyamatosan végzik a vízügyi szakemberek.

A műszaki segítségnyújtás Siófok város önkormányzatának befejeződött. A helyi vízkárelhárítási készültség 2014. szeptember 16-án, 12:00-kor megszűnt.

Az árvízvédekezésben az állami műveken összesen 609 fő vízügyi dolgozó vett részt, amiből 190 fő a más vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakember. A védekezésben 21 db teherautó, 133 db személygépkocsi vett részt, 20150 db homokzsák és 200 m3 homok került felhasználásra.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

A tegnapi nap folyamán - a korábbi előrejelzéseknek megfelelően - területi átlagban nem hullott számottevő csapadék a Duna-Tisza vízrendszerén.

A mai napon és holnap komolyabb esőzésre nem számítunk a Duna-Tisza vízrendszerén, pénteken is csak a Felső-Dunán várható némi csapadék (~5mm).

Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén várható jelentősebb: 10-15mm csapadékmennyiség, ezen kívül némi: ~5mm csapadék várható a Morva, Vág-Garam-Ipoly  Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyűjtőin is.

Vasárnap több helyen is előfordulhatnak záporok, zivatarok a Duna osztrák vízgyűjtőjén, ~10mm, a dél Dunántúlon a Balaton a Mura és a Felső-Dráva térségében ~5mm, az Alsó-Dráván ~15mm várható. Ezen kívül vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható némi csapadék: ~5-10mm a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén. Jövő hét hétfőre a csapadéktevékenység alábbhagy, csak Ausztria felső részén és a Zagyva-Tarna vízrendszerén számíthatunk némi csapadékra: ~10mm.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 285,0 km-en I. fokú (Duna, Rábca, Zala, Sajó, Marcal), 50,4 km-en II. fokú (Dráva, Rába), 234,2 km-en III. fokú (Dráva, Rába, Lajta, Mura, Principális csatorna) árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

A Lajtán megindult második árhullám utolérte az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál tegnap este 18 órakor III. fokú árvízvédelmi került elrendelésre. Mosonmagyaróváron a ma reggeli vízállás 254 cm volt. A tetőzés a mai napon várható a reggeli vízállással, majd lassú apadás kezdődhet.

A Rábán Szentgotthárdnál az első árhullám 2014. szeptember 12-én 10 órakor tetőzött az I. fokú szint alatti 214 cm-es vízállással, a második 2014. szeptember 13-án este 20 órakor 402 cm-es vízszinttel, Körmendnél 2014. szeptember 14-én 17 órakor alakult ki a 492 cm-es tetőzés. Jelenleg a folyó Ragyogóhíd térségében van tetőzés közeli állapotban, ma reggel 9 órakor 352 cm-t mértek, ez III. fokú árvízvédelmi készültséget jelent.

A Mura Letenyénél tegnap 0 órakor tetőzött 554 cm-en, 40 cm-rel magasabban, mint az eddigi valaha mért legmagasabb vízállás. Letenye vízállása ma 10 órakor 463 cm. A Mura vízállása Letenyénél várhatóan ma éjszaka csökken a III. fok szintje alá.

A Principális-csatornán a nagykanizsai vízmérce szelvényben, továbbra is igen lassú apadás tapasztalható. Ma reggel 7 órakor 264 cm volt a vízállás.

A Dráva Őrtilosnál tegnap reggel 5 és 7 óra között tetőzött 439 cm-es vízszinttel, Szentborbásnál a tetőzés pedig a mai nap során várható a III. fok szintje körüli értékkel, Drávaszabolcsnál pedig 19-én, az előrejelzés szerint a valaha mért legmagasabb vízállás szintje alatt.

A Zala tegnap éjfélkor tetőzött Kehidakustánynál 213 cm-rel. Ma reggelre csak 1 cm apadás mutatkozik. Az árhullám tömege nagy. A reggeli előrejelzés szerint Zalaapátinál a folyó 380 ± 20 cm-rel, hosszan fog tetőzni a ma, a késő délutáni órákban.

A Marcalon a lehullott csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítunk, ez II. fokú készültség elrendelését teszi szükségessé pénteken Gyirmótnál.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál sem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra számíthatunk.

A Sajó 2014. szeptember 15-én 7 órakor 297 cm-es vízszinttel Sajópüspökinél III. fokú vízállással, 2014. szeptember 16-án 14 órakor 308 cm-es vízállással pedig Sajószentpéternél volt a tetőzés, szintén III. fok árvízvédelmi készültség mellett. Ma hajnalban 2 és 4 óra között 244 cm-es vízszinttel pedig Felsőzsolcán  tetőzött a folyó. A ma reggeli előrejelzések szerint Sajószentpéternél a vízszint holnap hajnalra az I. fok szintje alá apad.

BALATON

A Balaton felületére, valamint a vízgyűjtő területen lehullott csapadék hatására a tó vízállása az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztést 25 m3/sec -ról 50 m3/sec értékre növeli.

A vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg már tíz vízügyi igazgatóságterületén összesen 40 szakaszon van elrendelt készültség. 19 szakaszon van érvényben I. fokú, 13 szakaszon II. fokú, 8 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. Az elmúlt napon már csak az Alföld déli részét érte területi átlagban 5 mm csapadék,  ebben a térségben emelkedett tovább a belvízzel elöntött terület nagysága, a ma reggeli adatok alapján 48 300 ha (ebből 22 600 ha vetés-szántó) van víz alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes – Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint éppen a legérintettebb alföldi területeken várható a hétvégén további 10-15 mm csapadék.

Üzemelő szivattyútelepek kapacitása 101 m3/s, a vízügyi szakemberek tegnap 5,3 millió m3 belvizet emeltek át.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 17.

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 17., szerda 13:18, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat