Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A hétvégén is napi 24 órában dolgoztak a kárelhárításon a vízügyesek

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, szóvivő

2020. december 21., hétfő 10:26

Már összesen több mint 400 000 kg veszélyes hulladéktól szabadították meg a Ráckevei (Soroksári)-Dunát.

Budapest, 2020.12.21. – Már hét munkagéppel dolgozik a kárelhárításon a vízügy a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén. Ez idáig összesen 418.440 kg veszélyes hulladéktól tisztították meg kollégáink az érintett területet, 14.000 liter olajos víz tartályokban várja az elszállítást. Ma helyszíni szemlét tartanak az illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, szakvéleményük nagyban befolyásolja az elsődleges kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontját.

Megállás nélkül zajlanak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén. A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a hétvégén is 24 órában dolgoztak a területen a bevált technológiával és az előírások betartása mellett. Munkatársaink folyamatosan ellenőrzik a vizet: kijelenthetjük, hogy olajszármazék a szennyezéssel érintett területről továbbra sem jutott ki.

2020. december 20-án, vasárnap 161.220 kg szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már összesen 418.440 kg veszélyes hulladéktól szabadították meg kollégáink a Ráckevei (Soroksári)-Dunát. Munkába állt egy újabb vákuumszivattyús olajleszedő eszköz is, így tegnap mintegy 6000 liter olajat és olajos vizet sikerült eltávolítani. A területen jelenleg 14.000 liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban a vízügy munkatársai, melyet ma egy szakcég elszállít.

Jelenleg hét munkagép dolgozik a kárelhárításon: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű eszköz, két gumihevederes kiskotró, valamint egy széles lánctalpú kisebb és egy nagy kotró.

Az illetékes I. fokú vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai ma helyszíni szemlét tartanak a szennyezéssel érintett területen. Az elsődleges kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

Továbbra is szakmai segítséget nyújtanak munkánkhoz a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakemberei. A terület lezárását, valamint a gépjárműforgalom irányítását a rendőrség, valamint a Szigetszentmiklósi Polgárőrség biztosítja.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az elsődleges kárelhárítási munkák befejezésével a terület még csak a kármentesítés megkezdésére alkalmas állapotba kerül. A szennyezés előtti állapot elérése még évekig eltart. Kérjük mindenki megértését és türelmét!

 

Utolsó módosítás: 2021. január 05., kedd 09:08, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat