Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Magyar vízügyi delegáció Indiában

Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

2023. május 10., szerda 15:38

2023. április 24-27. között került sor Új-Delhiben a Magyarország és India között 2016-ban megkötött vízgazdálkodási együttműködési megállapodás keretében létrehozott Közös Vízügyi Szakértői Munkacsoport első ülésére.

A megbeszélés célja a szakmai együttműködési lehetőségek feltárása és a 3 éves munkaprogram aláírása volt. Az indiai delegációt Mr. Subodh Yadav, a Vízügyi Minisztérium (Jal Shakti) főosztályvezetője vezette, míg a magyar delegáció vezetője Kovács Péter BM főosztályvezető volt. A delegáció tagja volt Gaul Réka osztályvezető (BM), Lábdy Jenő műszaki főigazgató-helyettes (OVF), Pesel Márton osztályvezető (OVF), Rácz Miklós igazgató (ÉMVIZIG) és Dr. Farkas Hilda tudományos és technológiai attasé.

IMG_4531a

 A képen balról-jobbra: Lábdy Jenő, Kovács Péter, Gaul Réka, Pesel Márton, Rácz Miklós, Dr. Farkas Hilda

fotó: indiai Vízügyi Minisztérium

A közös munkacsoporti ülésen a partnerek bemutatták a vízgazdálkodás területén elért eredményeiket, amelyek a közös munka alapjait jelenthetik. Az indiai Fél részéről a felszíni és felszín alatti vízgazdálkodási kérdések, feladatok kerültek bemutatásra, illetve a Gangesz folyó rehabilitációja érdekében megfogalmazott programot ismertették. Magyar részről a felszín alatti vizek kérdéskörrel kapcsolatban tartottunk előadást, illetve az árvízvédelemi oktató pályáról és a „teret a folyóknak” koncepcióról mutattunk be rövid filmeket.

20230425_120139

 fotó: Pesel Márton

Az egyik kiemelt együttműködési terület lehet a felszín alatti vizekkel kapcsolatos szakmai együttműködés keretében történő talajvíz süllyedés monitoring és modellezés, különös tekintettel a karsztvíz bázisokra és a határokon átnyúló vízbázisokra. Ennek érdekében javaslat hangzott el egy-egy modell terület kijelölésére a két országban, az itt lefolytatott modellezés eredményeinek összevetése érdekében. A magyar részről emellett bemutatkozott az Organica Water India, illetve ismertetésre kerültek annak indiai szennyvíztisztítási projektjei.

A megbeszélés zárásaként a Felek megállapodtak abban, hogy az ősz folyamán online szakértői egyeztetésre kerül sor, várhatóan árvíz és szárazság kezelés területén alkalmazott megoldások témakörben. A program részeként a delegációk vezetői aláírták a 2023-25 évekre szóló munkatervet.

20230425_122819a

 A 2023-25-ös évekre szóló közös munkaterv aláírása - Subodh Yadav és Kovács Péter

fotó: Pesel Márton

A magyar delegáció Varanasiba is ellátogatott, hogy megismerkedjen India Clean Ganga programjának részleteivel, annak eredményeivel. Ennek részeként bemutatásra került a dinapuri nagykapacitású, automatizált városi szennyvíztisztító telep illetve a Gangesz folyó, amelynek tisztításában jelentős fejlődést értek el az indiai szakértők az elmúlt időszakban.

Pesel Márton, osztályvezető, Nemzetközi Osztály, OVF

Utolsó módosítás: 2023. május 30., kedd 10:14, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat