Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

„A meredek lejtők királya”

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2023. május 23., kedd 10:04

Az elmúlt évben bővült gépparkunk egy olyan rézsűkaszáló géppel, mely nagyban megkönnyíti munkánkat. Videónkban megmutatjuk, hogyan működik.  A film megtekinthető Youtube csatornánkon: https://youtu.be/r4QeRQLOmpE

Svájcban, az Aebi-Schmidt A.G. által gyártott speciáltraktor magas minőségű  technikát képvisel. A cég az Alpok hegyi legelőinek ápolására és a gyepek termésének betakarítására fejleszt és gyárt gépeket. Ha hegyeink nincsenek is, de meredek gátoldalaink igen. A KÖVIZIG működési területén mintegy 340 km I. rendű, és 100 kilométernyi II. rendű védtöltés található. A töltések kaszálását évente 2-3 alkalommal végezzük. A fűtermés egy részét értékesítjük, így az első kaszálások 80-90%-át bérlők kivitelezik. Az eladatlan területek kezelése azonban igazgatóságunk feladatkörébe tartozik.

Az AEBI TT281 típusú kéttengelyes rézsűkaszáló gép, vízszintes tengelyű és oldalra kitolható szárzúzó adapterekkel rendelkezik. A gép sajátossága hogy gátoldalon hosszában menve tud kaszálni, a vezetőülést viszont vízszintbe állítja, ezzel kímélve a gépkezelőt. A traktor akár 45 fokos lejtőkön is képes megcsúszás nélkül, minden irányban dolgozni. Ezt a képességét jó kialakításának és súlypontelosztásának köszönheti, ahogy az a videóban is megfigyelhető. Ezen feladatot Y késsel ellátott zúzó adapterrel végezte.

 

Szöveg: Pozsárné Kaczkó Zita

Videó, vágás: Jobbágy Zoltán/KÖVIZIG

Utolsó módosítás: 2023. május 23., kedd 10:09, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat