Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

110 éve született dr. Mosonyi Emil professzor

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. november 13., péntek 10:41

110 éve született dr. Mosonyi Emil professzor

Többszörösen is okunk van arra, hogy ez év novemberében dr. Mosonyi Emilre emlékezzünk, ugyanis a jeles mérnök száztíz évvel ezelőtt született, 1910. november 10-én, ráadásul a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság bemutatóházában, a Tájvízházban lévő emlékszobája is e hónap 24-én ünnepli átadásának tízedik évfordulóját.

KOVIZIG - 2020 11 12 Tajvizhaz - dronyi Emil Emlekszoba (3).jpg

Az elmúlt időszakban sokakat megragadott múzeumunk nem túl szokványos tematikája: a víz többszempontú bemutatása; látogatóink nagy örömmel fogadták tárlatvezetéseinket, érdeklődve tekintették meg kiállításunkhoz tartozó filmjeinket. Dr. Mosonyi Emil emlékszobája valahogyan elkülönül, talán inkább kiemelkedik a többi termünk közül. Olyan, mint egy sziget, ahová jól esik horgonyt vetni és benne elidőzni. Szakmai szemmel ítélve is eltér kiállítási tereinktől, mondhatni múzeum a múzeumban. Tény, hogy az emlékszoba genius loci-ja, avagy a hely szelleme sokakat megérintett. Eleve rokonszenves ember benyomását kelti dr. Mosonyi Emil fotója, rövidfimjéből megismerhető hangja, eseménydús életútja, sikerektől és küzdelmektől való edzettsége, közismert egyenessége tovább növelheti az iránta érzett szimpátiát.

KOVIZIG - 2020 11 12 Tajvizhaz - dronyi Emil Emlekszoba (1).jpg

Írásunkban – rendhagyó módon – nem az életútját idézzük vissza, hanem egy különleges nézőpontból engedünk bepillantást az Emlékszobába. Nézzünk meg együtt néhány esetet, amelyből megtudhatjuk, milyen hatással is volt látogatóinkra Emil bácsi dolgozószobája.

KOVIZIG - 2020 11 12 Tajvizhaz - dronyi Emil Emlekszoba (4).jpg

Írásunk letölthető innen:

http://www.kovizig.hu/00-nyitolap/anythingslider/110-eve-szuletett-dr-mosonyi-emil-professzor.pdf

Pozsárné Kaczkó Zita

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2020. november 13., péntek 10:47, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat