Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Milyen volt a 2020-as hidrológiai év a FETIVIZIG működési területén?

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. november 30., hétfő 11:22

Az elmúlt években területünket sújtó aszály és vízhiány után a közelmúltban tapasztalt, viszonylag csapadékosabb időszak rövid időre enyhítette a vízgazdálkodás területén kialakult sokszor kritikus helyzetet. A következőkben bemutatásra kerülnek a különböző vízrajzi elemek, és azok változásai a hidrológiai ciklusnak megfelelően novembertől októberig terjedő hidrológiai évben.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján a területi átlag-hőmérséklet az elmúlt majd 60 évben növekvő trendet mutat (1. ábra). Kiemelkedően magas a 2007 utáni időszak átlag-hőmérséklete, illetve az idei hidrológiai év is, amikor az éves átlaghőmérséklet a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) működési területén 12,7 °C volt, mely újabb rekordot jelent a 2014-ben és 2018-ban tapasztalt 12,6 °C-os éves átlag után. A havi átlaghőmérsékletek sokévestől való eltérését is a pozitív anomália jellemzi (2. ábra), egyedül május hónapban volt azt átlagostól hűvösebb, tavaly november és december hónapban a havi átlag hőmérséklet megdöntötte a korábbi maximum rekordokat, de kimondottan meleg volt február hónap is.

1_Sok_eves_atlaghomerseklet1. ábra: Sok éves átlaghőmérséklet a FETIVIZIG  területén 2_havi_atlagos_leghomerseklet2.ábra: Havi átlagos léghőmérséklet a FETIVIZIG területén

A fokozódó hőmérsékletek mellett a csapadék éves összege viszont egyértelmű trendszerű változást nem mutat (3. ábra). Az elmúlt hidrológiai évben 746 mm csapadék hullott, mely jóval több, mint a sokéves átlag (612 mm). Az éves csapadékösszegek közötti eltérés azonban igen nagy, például a tavalyi hidrológiai évben csak 546 mm volt a csapadékösszeg, mely kereken 200 mm-rel kevesebb az ideitől. Ezen különbségek azonban nem csak az évek között, hanem éven belül is jelentkeznek, mely kimondottan nehezíti a mezőgazdasági termesztést.

3__sok_eves_csapadekosszeg_alakulasa3.ábra: Sok éves csapadékösszeg alakulása trendvonallal a FETIVIZIG területén

 

1. oldal   2   3   - Következő
Utolsó módosítás: 2020. november 30., hétfő 11:37, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat