Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

25 ÉVE TÖRTÉNT - Az 1995-ös rendkívüli árvíz emlékére

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. december 17., csütörtök 14:55

2020. december 25-e az 1995-96-os árvízvédekezés kezdetének 25. évfordulója, amely a Körös-vidék egyik meghatározó árvízvédekezése volt.

Nagy Sándor az árvízvédelmi osztály szakágazati vezetője tevékeny részese volt ezen védekezésnek, írása segítségével mi is részesei lehetünk a kritikus árvízvédelmi helyzetnek, mely a Fehér-Körösön alakult ki.

„A folyó áradó vízszintje elérte a folyón átívelő gyulai és gyulavári közúti hidak, valamint a gyulai vasúti hídszerkezetek alsó éleit és tudtuk, hogy a folyó jobb parti árvízvédelmi töltésén jelentős magassági hiányok vannak. Különösen az Itceéri gátőrház – szanazugi torkolat között, ahol a magassági hiány mértéke helyenként meghaladta a -60-80 cm-t is. A kritikus helyzet miatt Romániában működésbe lépett a Tamásdai szükségtározó, és működési területünkön a Mályvádi és Mérgesi árvízi szükségtározó megnyitására is szükség volt. Az árvízvédekezésben részt vettek szegedi és szolnoki vízügyi igazgatóságok dolgozói és 200 katona is segítette munkánkat.”

KOVIZIG - 2020 11 17  Elkeszuletek a Mergesi arvizi szuksegtarozo ideiglenes elzarasahoz a Kettos-Koroson KorostarcsanalElőkészületek a Mérgesi árvízi szükségtározó ideiglenes elzárásához a Kettős-Körösön Köröstarcsánál

A kritikus napokat - átélt élményekkel telitűzdelt - képes beszámolóval idézzük vissza, mely letölthető az alábbi linkről:

http://www.kovizig.hu/00-nyitolap/hirkepek/hir-mellekletek/25-eve-tortent-az-1995-os-rendkivuli-arviz-emlekere.pdf

KOVIZIG - 2020 11 17 A Feher-Koros jobb partjan nyulgat epitesA Fehér-Körös jobb partján nyúlgát építés

Pozsárné Kaczkó Zita

Utolsó módosítás: 2020. december 17., csütörtök 15:05, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat