Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

7 éve áll a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza előtt a Bodoki szobor

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 31., szerda 15:11

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Gyula Város Önkormányzata, az adományozók közösségének támogatásával 2014. március 29-én - Bodoki Károly születésének 200. évfordulóján - szobrot állított a vízügyi igazgatóság székháza előtt.

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Az utókor ezzel a szoborral, nemcsak Bodoki Károly és az egész Bodoki mérnök dinasztia előtt tiszteleg, de emléket állít mindazoknak, akik a folyószabályozás heroikus munkájának részesei voltak. A szabályozási munkák nyomán vált lehetővé a népesség növekedése, a biztonságos mezőgazdaság, az árvizek veszélyei elleni védekezés.

A szoborkompozíció Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.

E különleges alkotás elérte a célját, hiszen életben tartja egy olyan kiváló ember emlékét, aki a folyók szabályozásával megteremtette a Körös-vidéken élők létbiztonságát, a mai vízgazdálkodás alapjait. A mérnöki feladatokon kívül Bodoki jelentős közéleti tevékenységet is végzett. A megye első bankjának, a Békés megyei Takarékpénztári Egyesületnek az egyik alapítója és igazgatója volt, a takarékpénztár szintén székházunk épületében működött. A Békés-Bánáti Református Egyházmegye főgondnoka volt. Presbiteri tisztet vállalt a gyulai református egyházközségben és a gyulai református művelődésügy támasza volt.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székházépületének történetéről bővebben itt olvashatnak.

KOVIZIG 2021 03 29 Bodoki Karoly szobra a Koros-videki Vizugyi Igazgatosag szekhaza elott (1)

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 31., szerda 15:19, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat