Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Miért épülnek zagykazetták Szarvas térségében?

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2020. október 09., péntek 11:27

Miért épülnek zagykazetták Szarvas térségében?

 

Különleges látványt nyújtanak a magasból a Szarvas térségében épülő zagyterek, de miért is épülnek ezek? Megkezdődött a Szarvas-Békésszentandrási-holtág kotrásának I. üteme, mely során a holtág Szarvas-Kákai szivattyútelep és az Anna-ligeti átvágás közötti szakasz kotrása valósul meg. Az első ütem munkái 2021-re készülnek el.

Az iszapeltávolítást hidromechanizációs eljárással végezzük, mely során a kotróhajó egy erre speciálisan kialakított fejrésszel a meder alján lévő iszapot meglazítja és a vízzel együtt kiszivattyúzza a zagytérbe. Itt az iszap leülepszik, a tiszta vizet pedig visszavezetjük a holtágba. A technológiához szükséges zagyterek közül - összesen 4 lesz - az első kiépítése és üzembe helyezése megtörtént, a második építése jelenleg zajlik. Az iszapkitermelést folyamatosan végezzük, az idei évben mintegy 80 000 m3 kiemelését irányoztuk elő.

1 Az elkeszult 1mu zagyter.jpg Az elkészült 1. sz. zagytér 2 A hidromechanizaciot vegzo kotrohajoA hidromechanizaciót vegző kotróhajó 3 A zagyter feltotles alattA zagytér feltötles alatt 4 A 2mu zagyter epitese.jpgA 2.sz. zagytér építése

Pozsárné Kaczkó Zita, Kőrös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2020. október 09., péntek 11:55, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat