Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Barátúri-tó

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. január 29., péntek 09:40

Az elmúlt évtizedben a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén – a szélsőséges időjárás következményeként – gyakran fordultak elő rövid ideig tartó, heves esők, amelyek elöntéseket okoztak. Ezek az előre nehezen megjósolható, gyors lefolyású árvizek jelentős helyi vízkárokat idéztek elő a vízgyűjtő lakott, illetve mezőgazdasági művelésű területein. A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén, különösen nagy károk keletkeztek a 2010. évi május-június havi esőzések miatt kialakult árhullámok következtében.

Az 53,5 hektáros, 1 280 000 köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése volt a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével.
A projekt előkészítése 2016 februárjában kezdődött, majd 2017 őszén lépett a megvalósítási szakaszba. A bő másfél évig tartó építési munkák során megtörtént a vízrajzi mérőállomás teljes kivitelezése, a tározó medrének és oldaltöltésének kialakítása, a vízszinttartó- és leeresztő műtárgy építése, illetve a Baranya-csatorna kotrása.

A Barátúri-tó névre keresztelt tározó a tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitással rendelkezik, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe.

DDVIZIG_2021_01_28_A Baraturi-to_7

A Magyarhertelend és Magyarszék községek határában, Barátúron megépült – és 2019 nyarán átadott – tározó a Baranya-csatorna felső szakaszáról érkező, valamint a Kaszánya-patakon levonuló árvizek visszatartását biztosítja.
Nagyvizek levonulása esetén a maximális elöntés 54 hektár. A tározó hossztöltéses kialakítású, a hossztöltésen lévő 60 méter szélességű oldalbukón keresztül ömlik a tározótérbe a Baranya-csatorna többlet vízhozama.

DDVIZIG_2021_01_28_A Baraturi-to_3

A tározó megvalósításával – a víz visszatartásával – az árvízveszély csökkent, az aszályos periódusokban a vízpótlás megvalósítható, a vízfolyások vízjárása egyenletesebbé tehető.
A tározó az év nagy részében 28 hektár nagyságú állandó vízborítással rendelkezik, komplex hasznosítású. A környéken élőknek horgászásra, pihenésre is lesz itt lehetősége.
A tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz, az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni, árvíz esetén.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében EU forrásból valósult meg.

DDVIZIG_2021_01_28_A Baraturi-to_1

A felvételeket Pinczehelyi-Tátrai Tímea készítette.

A Barátúri-tó békakórusa:
videó

Béka-zene a Barátúri-tavon:
videó

Jusztinger Brigitta

PR munkatárs,Titkárság

Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 

Utolsó módosítás: 2021. január 29., péntek 09:45, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat