Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A vízügyi múlt megőrzésén fáradozunk

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. január 15., péntek 13:00

Vízügyi bemutatóházunk, a Tájvízház - a koronavírus járvány miatt - sajnos nem fogadhat látogatókat, de a munka a ház falai között folyamatosan zajlik. Igazgatóságunk nagy mennyiségű archív fotóanyaggal rendelkezik, melyeket filmnegatívok és előhívott fényképek formájában őrzünk. A kényszerű zárás ideje alatt a Tájvízház munkatársai szkennelik a már beazonosított fényképeket, hogy digitális formában is megőrizhessük őket az utókornak.

A digitalizálás során előkerülnek aktualitások is, melynek szomorú apropója, hogy 1995 óta ez az első év, mikor is elmarad a Gyöngyösi Lázár Sakk Emlékverseny, melynek minden év januárjában igazgatóságunk adott otthont. 1995. január 7-8-án volt az első sakkverseny dísztermünkben, mely azóta évről évre megrendezésre kerül, emléket állítva igazgatóságunk egykori kiváló főmérnökének, aki szakmai munkája mellett remek sakkozó és sportvezető volt.

Gyöngyösi Lázár kedves sportja és időtöltése a sakk volt, melyért társadalmi munkában is sokat tevékenykedett. A Gyulai Járási Sakkszövetség elnöke, a Békés Megyei Sakkszövetség tagja volt. I. osztályú sakkozóként aktívan versenyzett, majd mesterjelölt minősítést is szerzett. Nyugdíjazása után a sakkozás vált fő elfoglaltságává. Továbbra is központi alakja és szervezője volt Gyula város sakk életének. Sikereiről legendák szövődtek, a munkatársak között szájról szájra járt a hír, hogy Budapesten hogyan és kiket győzött le egy-egy útja alkalmával, és a sakkhoz értők kiváló taktikai készségét nagyra értékelték. Súlyos betegség után, 1988-ban halt meg. Emlékét családja mellett munkái, munkatársai és sakk sikerei is őrzik.

Az archiválandó fényképek között most előkerültek a 20 évvel ezelőtti rendezvényről készült fotók is, melyen Bak Sándor nyugalmazott vízügyi igazgató nyitja meg a versenyt.

KOVIZIG 2021 01 14 - Archivalas a Tajvizhazban (2)KOVIZIG 2021 01 14 - Archivalas a Tajvizhazban (3)KOVIZIG 2021 01 14 - Archivalas a Tajvizhazban (1) Archiválás a Tájvízházban KOVIZIG - 2021 01 14 - Gyongyosi Lazar Sakk Emlekverseny archivum 2001-bol (2) KOVIZIG - 2021 01 14 - Gyongyosi Lazar Sakk Emlekverseny archivum 2001-bol (1)Gyöngyösi Lázár Sakk Emlékverseny arcívum 2001-ből

Pozsárné Kaczkó Zita

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. január 15., péntek 13:08, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat