Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Ár – és belvízvédekezés az Alsó-Tisza-vidékén

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. február 19., péntek 09:00

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Hármas-Körös folyószakasz, Szentes-öcsödi árvízvédelmi vonalán 21,1 kilométer hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség. Itt a figyelőszolgálatot végző munkatásak a készültségi fokozatnak megfelelő létszámban végzik szükséges feladataikat.

A Tisza folyó áradása miatt február 13-tól lezárták a szegedi Huszár Mátyás rakpartot, azonban árvízvédelmi készültség elrendelésére nem volt szükség.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 8 belvízvédelmi szakaszából hármon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben. Az igazgatóság teljes működési területén 42 szivattyútelep üzemel: 34 szivattyútelep I. fokú, 8 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzemű) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon körülbelül 1,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Valamelyest csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága. Jelenleg 8950 hektár van víz alatt, melyből 4980 hektár a vetés és szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 7450 hektár. A beérkezett információk alapján az igazgatóság területén Nagymágocs településen van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Az igazgatóság gát- és csatornaőrei folyamatosan ellenőrzik a vízkormányzó műtárgyakat és szükség szerint szabályozzák azokat, illetve figyelemmel kísérik az elöntött területek nagyságát, a gépészek pedig a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék és lefolyást gátló akadályok kiszedését végzik a szegedi vízügy szakemberei.

ATIVIZIG_Viz alatt a szegedi rakpart_20210217Víz alatt a szegedi rakpart (2021.02.17)

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Szeged, 2021. február 18. 

Utolsó módosítás: 2021. február 19., péntek 09:04, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat