Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az árvízvédelmi osztály kollégája lett „Az év vízügyi dolgozója

Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

2016. március 30., szerda 10:02

1212

Az idei Víz Világnapi ünnepség keretében két kollégánk kapott kitüntetést.

Az idei Víz Világnapi ünnepség keretében két kollégánk kapott kitüntetést. Több évtizedes munkája elismeréseként Tóth Ferenc az árvízvédelmi osztály dolgozója „Az év vízügyi dolgozója" miniszteri díjat és Varga György vízkészlet gazdálkodási osztály dolgozója pedig „Kvassay Jenő díjat" vehetett át Dr. Pintér Sándor Belügyminisztertől.

0E1A5433

Szívből gratulálunk nekik!

 

Az ünnepségről Tóth Ferenc készített beszámolót: " Első sorban ülve" címmel.

Feltűnő udvariassággal mutatták meg, hol kell ülnünk. Aztán névsorolvasás és bizonytalankodó szorongás. Vajon mit követtek el a vízügyi igazgatók, milyen ügyetlenkedés sodorhatta őket a második sorba?

Közel volt, jól látszott az asztal, rajta fegyelmezett rendben pedig a megszámolható kék ládikák. Volt beszéd is. Valószínűleg kiemelkedő munkákról. De a dobozok kifürkészhetetlen sorakozója maga alá gyűrte az akusztikát. A felépített dobozvár az ültetési sorrendiség rendellenességére utalt. Kettő nagy sarkos és öt kicsi gömbölyített elől, mögötte közepes kocka alakúak és virágok. Valahogy így lehetett. Megindult a kalkuláció. Balra ül egy szerény külsejű egyszerű dolgozó vadonatúj vízügyi öltönyben. A másik oldalon pedig műszaki igazgatók és még tiszteletre méltóbb tudós urak, akiket még megszólítani sem merek. A másik tömb első sora feltűnés nélkül nem tanulmányozható. Úgy néz ki, a nagyobb dobozok túl nehezek lennének a szerénynek meg nekem, a szebb, gömbölyített is túl nagy értéket rejthet. Akkor biztos a másik oldalról kezdik meg a szólítást. Vajon hányan ülhetnek jobbra? Beszéd közben faragatlanság előre hajolva lábakat számolni, de meg lehet kísérelni merev derékkal, egyenes fejtartással, úgy, mint bakáknál díszőrségben, csak szemet forgatva, mert az nem feltűnő. Egy, kettő, öt! Az nem lehet! Talán újra. Kettő térd párban, négy, hat, hét! Az valószínűtlen. Esetleg kezdjük, az enyémet kihagyva előröl újra! Ott a negyediknél két balláb egymás mellett. Hát itt van cselszövés, valaki keresztbe tette a lábát. Sehogy sem jó. Feltehetően a baloldali csoportból mennek előre. Akkor pedig nem a beosztás szerint sorakoznak a dobozok. Új számvetés. Talán felváltva hol jobbról, hol balról megy ki valaki. Egy, kettő, nyolc láb vagy csak térd? Semmiképpen sem jó. A százlábú sem tudná így összekuszálni lábait, de lehet vagy tíz tizenkettő engedetlen lábtartás is. Ijesztő végkövetkeztetés, a lehető legrosszabb változat.

Nekünk jut a virág!

Egy enyhe könyék lökés a szerénytől. Lejárt a felkészülési idő, szólítanak.

Majd következik állva a Szózat. A tenyérben verejtékezik a nagy és nehéz doboz. Álmélkodik az ember.

Vajon ebbe a kicsi dobozba hogyan férhetett bele ennyi gátőr, gépkezelő, és ügyintéző munkája?! Dolgoztak érte és most egy ember vigye el a kenyérkeresetet?

Zavar a tudat, legszívesebben vízre tenném Rajkánál és Tiszabecsnél. Hadd sodorja a víz!

Ki kellene állni a pódiumra vagy annál is feljebb, a legmagasabb hegyre. Meg kellene jelenni a Boldog Hírharsonában, meg a New York Timesben, be kellene mondani a BBC-nek!

„Gyertek gátőrök, csatornaőrök, gépkezelők és ügyintézők! Siessetek, fussatok ki a partra, kéz a kézben, hozzátok asszonyaitokat, ölbe fogva gyerekeiteket! Vegyétek le a kis tutajról részeteket, mert megdolgoztatok érte.”

0E1A5427

 

Utolsó módosítás: 2016. május 09., hétfő 12:43, Radó Mónika
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat