Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Befejeződött a Felső-Duna projekt

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. július 02., péntek 13:21

Befejeződött a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” tárgyú, 1,906 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósult beruházás. A záró rendezvényen 2021. június 25-én átadták a Dunasziget mellett lévő, a projekt keretében ugyancsak felújított Kőhidat, melyet a település plébánosa Farkas István (Lupus atya) szentelt meg és helyezett Nepomuki Szent János oltalma alá. Az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében méltatta a projekt jelentőségét.

EDUVIZIG_26Felso-Duna_hordoguritas.jpgHordógurítás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma irányításával 2018. július óta folytak a KEHOP-1.3.0-15-2016-00013 azonosítószámú projekt kiviteli munkái. A fejlesztés célja a Felső-Duna árvízlevezető képességének növelése és a meglévő ökológiai állapotok további javítása volt. A beruházás lehetővé tette a szigetközi hullámtéren már kiépített létesítmények árvízlevezető-képességének a javítását, valamint a Duna főmeder és a mellékágrendszerek ökológiai kapcsolatának javítását. A NATURA 2000 természetvédelmi területen megvalósult projekt során az árvízlevezetés feltételeinek javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszerek műveinek, műtárgyainak átalakítása történt meg. A fejlesztés elsősorban ökológiai szempontok szerint, az Európai Unió Víz keretirányelvének is megfelelően, illetve - ahol ez lehetséges volt - a vízi közlekedés feltételeinek javításával valósult meg. Az árvízlevezető képességet javítja a vizes élőhelyek rehabilitációja is.

A mellékágkotrásoknak köszönhetően újra élővé vált Dunakilitin a Felső-Zalka, a Lénai, a Jegenyési-ág és a Benda-ág. Az árvízlevezetés javítása érdekében átalakították a Doborgazi átvágás és az ásványrárói Morvaszigeti Duna-ág felső szakaszát. Elvégezték a cikolaszigeti Kisvesszősi mellékág szelvénybővítő kotrását, a Kisvesszősi zárás visszabontását. Felújították a Dunakiliti külterületén lévőRudi gyepi hallépcsőt. A rávezető fokok tágításával javították a vizes élőhelyek vízellátását. A fokozottan védett természetvédelmi területek különös odafigyelést igényeltek. Ennek megfelelően alakították ki az ásványrárói Öntési-sziget belsejében lévő Öntési-tó vízellátását javító vízpótló főágat. Kisbodak térségében az Öregszigeti belső tó vízpótló ága, a Félholdaki Duna-ág és a Pálffy-ág újult meg. A beavatkozások között szerepelt a kisbodaki Szent Kristóf híd és vízszintszabályzó műtárgy fejlesztése a doborgazszigeti Schiszler és az ásványrárói Szilfási áteresz híddá történő átépítése. A Cikolai mellékágrendszerben a Revolver és a Barkás-ágak főmeder felé eső végeiben kialakítottak egy összekötő csatornát, mellyel ismét egy áramló vizű vízpótló mellékágat hoztak létre. Az összekötő csatornán egy új hullámtéri híd, az ún. Mikácsi híd épült. A Nepumoki Szent János vízszintszabályzó műtárgy és híd – korábban Kőhíd - fejlesztése során a híd pályaszerkezetének a felső szintje 93 cm-el magasabbra került.

A végrehajtott fejlesztések növelik a Szigetköz mentett oldali területeinek, közte a lakott területek árvízi biztonságát. A vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága 11.500 hektár. A fejlesztett létesítmények Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet, Kisbodakot, Dunaremetét, Lipótot és Ásványrárót érintették. Ebben a térségben összesen közel 9400 fő él.

EDUVIZIG_26Felso-Duna_dronfoto.jpg

A projektről bővebb információ olvasható a  http://felsodunaprojekt.ovf.hu/ oldalon.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. július 02., péntek 13:44, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat