Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Befejeződtek a Félholdaki Duna-ág rehabilitációs munkái

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. március 26., péntek 12:31

Kihasználva az elmúlt hónapokban kialakult kedvező hidrometeorológiai helyzetet jó ütemben folytak a KEHOP „Felső-dunai mellékág rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” című európai uniós projekt kivitelezési munkái, köztük Kisbodak község külterületén a Félholdaki Duna-ág kotrása is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma által megvalósuló fejlesztés célja a Duna folyam 1832-1830 fkm közötti szakaszán az árvízlevezető képesség és a meglévő ökológiai állapotok javítása. A beruházás során az árvízlevezetés feltételeinek a javítása érdekében mellékágkotrásokkal az eredetinél szélesebb és mélyebb fenékszintű medret sikerült kialakítani. A Félholdaki Duna-ág medrében a mostani beavatkozások előtt, az elmúlt időszakokban esetenként még találkozhattunk ökológiai jellegű problémákat okozó állapotokkal is. A tartósan kisvizes időszakokban kedvezőtlen állapot alakult ki, mert megszűnt a Nyárasi Duna-ág felőli vízpótlás.

Az elvégzett beavatkozásokkal javítottuk a természetvédelmi szempontból is értékes vizes élőhely vízpótlását. A tárgyi projektelem 2021. március 16-ra készült el, mellyel még a mostani tartósan alacsony vízszintek mellett is kedvező vízi állapotok tudtak kialakulni.

EDUVIZIG_12_Felholdaki Duna-ag3 (1).jpg EDUVIZIG_12_Felholdaki Duna-ag1 (1).jpg

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. március 26., péntek 12:34, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat