Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A győri Élményfürdő bővítése és a hozzá kapcsolódó árvízvédelmi fejlesztés

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. február 01., hétfő 08:50

2020. év végén megkezdődött a győri Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő fejlesztése a Modern Városok Program keretén belül, melyre 21,3 milliárd forint állami forrást különítettek el. A fürdőépítésre szóló közbeszerzést az Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. konzorciuma nyerte el.

Az építkezések előtt a területről kivágják az elöregedett vagy beteg fákat, megszűnik a Sport medence és elbontják a régi csúszdát is.

A beruházáshoz árvízvédelmi fejlesztés is kapcsolódik. A 01.08. Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz, Rába bal parti védvonalának 0+000 – 0+256 tkm közötti szakaszának kiváltása. A védmű új, hosszabb, a Jedlik híd jobb parti hídfője és az élményfürdő meglévő árvízvédelmi fala közötti 350 m-es nyomvonala a jelenlegi hullámtérben, az áramlási holttérben helyezkedik majd el. Az új védmű tervezett koronaszintje a jogszabályi előírásoknak megfelelően 117,13 mBf, a résfal alsó síkja 103,00 mBf, a vastagsága 0,6 m lesz. Az árvízvédelmi fal a terep alatt közel 10 m mélységig résfal és a terep felett 4,0 m magas monolit vasbeton fal szerkezettel épül majd meg. A fal mentén 4,0 m széles fenntartó utat, a mentett- és vízoldalon pedig rézsűs feltöltést alakítanak ki. Az új védvonalat keresztezni fogja egy gravitációs kivezetés, számos közmű és három kulisszanyílás.

Szakembereink már területi bejárást tartottak a kivitelezővel, ahol minden fontos kérdést megvitattak és egyeztettek a bontásokkal és építésekkel kapcsolatban.

Fontos kihangsúlyozni, hogy Győr városának védelmében a meglévő, de kiváltani kívánt védmű szakasz az új védvonal elkészülte után lesz csak elbontható, melynek területe felhasználhatóvá válik a vízi élménypark fejlesztéséhez. Az így nyert terület részben új medencék és a közel 500 férőhelyes felszíni parkoló és parkoló lemez létesítésére szolgál Emellett a fürdőfejlesztés jelentős része az újonnan kialakuló mentett oldalon valósul meg, de a régi Cziráki épület és a medence környezete is megújul a hullámtéren.

A strand területén épülő új elsőrendű árvízvédelmi fal nem csak árvízvédelmi szempontból lesz fontos, hanem a fürdő fontos részét fogja képezni mind látványban, mind pedig funkcióban.

A fejlesztés teljes megvalósítására 2,5 év áll rendelkezésre, de az árvízvédelmi fejlesztés a tervek szerint már az idei évben elkészül.

EDUVIZIG_4strand_jelenlegi allapot3.jpgA strand jelenlegi állapota EDUVIZIG_4strand_latvanyterv.jpgA strand látványterve

Fotó: Horváth Ádám árvízvédelmi referens

A látványterv forrása: A1 Építésziroda Kft.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. február 01., hétfő 08:54, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat