Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Idén is részt vettünk a Hidak és Hídépítők Napján

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. október 13., szerda 09:24

A tavalyi évben a pandémia helyzet miatt elmaradt a Hídépítők Egyesületének hagyományos rendezvénye, és idén is csak szűkebb körben rendezték meg a Hidak és Hídépítők Napját. A szeptember 30-án megrendezett eseménynek az A-Híd Zrt. székházának udvara adott otthont.

KDVVIZIG_Iden is reszt vettunk a Hidak es Hidepitok Napjan_20210930_10

A rendezvényt Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg köszöntőjével, majd Dombóvári Éva, a Hídépítők Egyesületének titkára foglalta össze az elmúlt évek munkáját, hiszen most ünnepelte az egyesület 10+1 éves fennállását. Beszédében kiemelte az egyesület egyik fő tevékenységét, a Hidak és Hídépítők Napjának megvalósítását és mára hagyománnyá váló szervezését, ami a hídépítők ünnepnapja lett. Titkár asszony beszédében arra is kitért, hogy az egyesület egyik első feladata volt, hogy a hídépítőknek védőszentet válasszanak. Nepomuki Szent János mellett döntöttek, aki a folyók, a hidak, a hajósok, a vízimolnárok, a halászok és most már a hídépítők védőszentje. Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese az elmúlt években megvalósult, a jelenleg építés alatt álló, illetve a jövőbeli tervezett beruházásokról beszélt.

A beszédeket a Rippel fivérek bemutatója követte, elképesztő mutatványokat mutattak be a testvérek és a légtornászok egyaránt. A produkciót táncosok műsora színesítette.

Ezután következett a nap legizgalmasabb programja, a hídépítő verseny. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság az utolsó, 2019-ben megrendezett eseményen is indult egy csapattal, így már „rutinosan” álltak neki a feladatnak. Idén egy 6,0 méter szélességű szabad nyílás áthidalását kellett megoldani. A hídfők magasságát 150 mm-ben határozták meg, erre kellett a szerkezetet ráhelyezni, ami teher alatt sem érhetett le a terepre. A felhasználható anyagokat eléggé minimalista szemlélettel határozták meg: 30 db 2 méter hosszúságú, 10 cm szélességű deszka, 20 db 3 méter hosszúságú bramac tetőléc és 100 db 65-ös huzalszeg. Külön kikötés volt még, hogy „csak emberi erővel működő” kéziszerszámot lehetett használni.

KDVVIZIG_Iden is reszt vettunk a Hidak es Hidepitok Napjan_20210930_5

A csapat precíz munkával egy rácsos hidat épített, melyen gond nélkül áthaladtak az építők. Végül a lelkesedés és a kitartás összességében a 4. helyre volt elég. A szerkezetet azonban a szakértő zsűri sem tudta figyelmen kívül hagyni, ezért a vízügy csapata különdíjban is részesült.

Köszönjük a meghívást, jövőre a dobogóra is felkerülünk!

További információ

Jilling Alexa

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

képek: Dobó Róbert, Jilling Alexa

Utolsó módosítás: 2021. október 13., szerda 09:28, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat