Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Interaktív elemekkel bővült a Vízügyi Történeti Emlékhely

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. augusztus 02., hétfő 12:50

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Maros-toroki gátőrháza ma Vízügyi Történeti Emlékhely, amely – többek között – bemutatja a kubikusok életét, mindennapi használati eszközeit.

ATIVIZIG_Interaktiv elemekkel bovult az emlekhely_2

A világjárvány enyhülésével újranyitottak a múzeumok, így a Vízügyi Emlékhely is, amely új, interaktív élményelemekkel bővült.

A látogatók testközelből ismerhetik meg a kubikusok nehéz életét és próbálhatják ki korabeli szerszámaikat. Természetesen a jelenkori vízügyes eszközei is megjelennek, s ezek egyvelegeként tehetnek próbát a bátor érdeklődők: miután telelapátolták homokkal a fából vagy a vasból készült kubikus talicskát a töltésoldalra, vagy egy kis dombra feltolhatják azokat. Majd következhet a homokzsákba lapátolás, az árvízi védekezés egyik legfontosabb lépése. Ha elfáradtak, jöhet a „pihenő”, amelyhez azonban fel kell építeni a kubikus kunyhót, és csak ha elkészült, akkor tudnak lazítani a „munkások”. Persze a kisebbek, vagy bátortalanabb vendégek sem maradnak feladat nélkül, ők kirakózhatnak, amely aztán egy jóízű beszélgetés alapja lehet, így a vízügyes szakmai rejtelmeiről is új ismereteket szerezhetnek az érdeklődők.

Az új program első látogatói a szegedi székhelyű Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár által szervezett; „A víztől vett város – árvíz és újjáéptés” című helyismereti tábor diákjai voltak július 28-án. A gyerekek őszinte örömmel próbáltak ki mindent, kézről-kézre járt a lapát, a talicska, a homokzsák, sok hasznos munkafázist megismertek és új elméleti ismeretet szereztek a vízügyes szakmai rejtelmeiről, szépségéről.

ATIVIZIG_Interaktiv elemekkel bovult az emlekhely_1

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság továbbra is szeretettel vár minden érdeklődőt a szegedi kiállítóhelyre! (Bővebb információ)

ATIVIZIG_Interaktiv elemekkel bovult az emlekhely_3

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. augusztus 02., hétfő 12:53, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat