Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Kerekasztal megbeszélés a mezőgazdasági vízszolgáltatás helyzetéről

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. október 22., péntek 13:12

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyeztető megbeszélést szervezett a mezőgazdasági vízszolgáltatás helyzetéről 2021. október 14-én Szany Nagyközségben. A rendezvényen a gazdák képviselőin kívül többek között részt vettek a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, a Mosonmagyaróvári és Kapuvári Vízitársulat, és természetesen az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is.

EDUVIZIG_42vizszolgaltatas_J.somorja-Rabakoz-Tokoz terkep.jpg

Az eseményen  Bóna Szabolcs, a Kapuvári Vízitársulat elnöke vázolta  az öntözés feltételeinek problémáit. A vízügyi igazgatóság vezetője, Németh József is felszólalt, aki ismertette a térséget érintő, folyamatban levő és tervezett fejlesztéseket, melyek Jánossomorja város és térsége felszíni vízpótlásának öntözésfejlesztését és a Rábaköz –Tóköz öntözésfejlesztését jelentik. Utóbbi közvetlenül érinti a megbeszélés helyszínét Szany térségét, mivel az öntözésfejlesztés keretében a Rába vízkészletéből kívánják megoldani a Keleti-Rábaköz vízpótlását.  Ez a művelet főművi fejlesztésként megteremti a vízpótlásba bevont csatornákból történő öntözést, illetve a kiépítendő harmadlagos művek vízellátásának a műszaki lehetőségét.

A kerekasztalon a Vízgyűjtő-gazdálkodási terv (VGT-3) című dokumentum II. átdolgozott vitaanyagát  is részletesen ismertették, kiemelve a felszín alatti víztestek minősítését mennyiségi és minőségi szempontból. A Rábaköz térsége felszín alatti víztest 1.2.2 sekély porózus kategóriába tartozik, mennyiségi szempontból gyenge, minőségi szempontból jó állapotú. Az öntözésfejlesztési pályázatok benyújtásának alapkövetelménye a mennyiségi szempontból a „jó” kategória, mely a térségre nem vonatkozik, vagyis az öntözésfejlesztést pályázati szempontból nem szabad felszín alatti vízkészletre alapozni.

Felszíni víztestek esetén már 2022. január 1-től megjelenik a „jónál nem rosszabb” kategória, amely megfelelő lesz az öntözésfejlesztési pályázatokhoz.

A Kapuvári Vízitársulat képviselője felvetette, hogy a harmadlagos művek kiépítéséhez - csatlakozva a főművi fejlesztésekhez- a létrejövő öntözési közösségek együtt pályázhatnának a vízitársulatokkal, mivel a pályázathoz, tervek elkészítéséhez, a majdani kivitelezéshez a vízitársulatoknál rendelkezésre áll a szakmai háttér. A felvetést támogatták a jelenlevők és felkérték a NAK megyei igazgatóját a lehetőségek feltárására.

Utolsó módosítás: 2021. október 22., péntek 13:13, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat