Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi vízkárelhárítási bejelentések: 06-80-204-240
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Meder-helyreállítási munkálatok a Tardona-patakon

Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

2021. április 26., hétfő 10:27

Kazincbarcika belterületén, a Tardona-patakot érintő meder-helyreállítási munkálatokat végez az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

A jelenleg folyó helyreállítási munka a patak 1+750 - 2+300 szelvények közötti szakaszán valósul meg, ami a Jószerencsét úti hídtól a csónakázó tó irányába a gyalogos hídig tart. A 2021. évi munkálatokkal érintett mederszakasz a 2020 évben helyreállított, csónakázó tó melletti mederszakaszhoz csatlakozik.

A mederburkolat helyreállítását az tette szükségessé, hogy az elmúlt években a patakon levonult árvizek több helyen megrongálták, megbontották a beton mederburkoló lapokkal burkolt medret. A helyükről kimozdult betonlapokból és a lerakódott hordalékból vízlefolyási akadályok, torlaszok alakultak ki, ami vízkárveszélyes állapotot teremtett, ezért szükségessé vált az árvízkárok helyreállítása.

A munkálatok végleges befejezési határideje 2021. június 30., de a jelenlegi előrehaladást tekintve várhatóan a kitűzött befejezési határidő előtt elkészül.

A munka során alapvetően az eredeti, a vízkárok előtti mederállapotok és vízszállító képesség helyreállítása a cél. Ennek érdekében a kivitelezőnek el kell végezni az érintett mederszakasz növényzettől való megtisztítását, a mederben lévő hordalék, törmelék eltávolítását, a megsérült mederburkolat és fenéklépcső burkolat szükség szerinti visszabontását. Ezt követően vissza kell állítani az eredeti mederszelvényt a kimosódott részek feltöltésével, a mederrézsűk profilozásával, majd pótolni kell a hiányzó mederburkolatot a korábbi mederlapok visszaépítésével, illetve helyszíni monolit betonozással. Befejezésként tereprendezést kell végezni a patak parti sávjában, illetve a munkákkal érintett parti területeken.

A Tardona-patak folyamatban lévő helyreállítására bruttó 42 millió Ft-ot fordít az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Tardona-patak meder-helyreallitas_EMVIZIG_2

Tardona-patak meder-helyreallitas_EMVIZIG_1

Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. április 26., hétfő 10:30, Regdánszki Tamara
Vízügyi igazgatóságok Kapcsolataink Közgyűjtemények Zöld hatóságok Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat